Novi pokušaj dogovora: Sastaju se Bradara, Lendo i Stojanović

Lendo nije dao svoj potpis na Odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH, zbog čega do predviđenog roka, 6. aprila, vlada nije formirana

12.04.2023. 08:07
  • Podijeli:
lendo_Stojanovic_Bradara_foto_UNA-63f886beec9e7.webp Foto: UNA

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara danas će ponovo održati sastanak s potpredsjednicima Federacije BiH Refikom Lendom i Igorom Stojanovićem.  

Da li će ponovo na sceni biti repriza "dogovora kako nema dogovora" ili će se zrelije pristupiti nakon isteka svih zakonskih rokova i poruke visokog predstavnika Christiana Schmidta? Pitanje na koje trenutno nema jedinstvenog odgovora u Federaciji BiH je ko treba da formira vlast - stranke koje su dobile većinu glasova na izborima ili one koje imaju većinu u parlamentu.

Lendo nije dao svoj potpis na Odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH, zbog čega do predviđenog roka, 6. aprila, vlada nije formirana.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara ranije je izjavila da je razgovor nešto što nema alternativu, te izrazila očekivanje da će doći do rješenja. Kazala je kako očekuje da će Lendo "razumjeti okolnosti u kojima se Federacija BiH nalazi i prihvatiti da postoji parlamentarna većina u Zastupničkom domu i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH".

Podsjećamo, bez Lendinog potpisa Odluka o imenovanju Vlade Federacije BiH, koju je 30. marta donijela predsjednica Federacije BiH, nije se mogla dostaviti Zastupničkom domu na potvrđivanje, te je Bradara ovom domu uputila Informaciju o Odluci kako bi poslanike informirala o svim dešavanjima u vezi formiranja vlade.

Tako je 6. aprila na vanrednom zasjedanju Zastupnički dom primio k znanju navedenu Informaciju i donio nekoliko zaključaka, među kojima je taj da se što prije iznađe rješenje za imenovanje vlade.  

Lendo je, podsjećamo, prije nekoliko dana poručio da "zbog zakletve naših šehida što su dali svoju zemlju, zbog jedinstva koje pokušavam da uputim u FBiH, ja iz tog razloga neću potpisati", a nakon čega ga je Stojanović pozvao da potpiše volju većine u ime poginulih boraca ARBiH koji nisu šehidi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()