Niže cijene goriva u rukama SNSD-a

Da li će izvještaj dobiti zeleno svjetlo?

31.01.2023. 10:31
  • Podijeli:
gorivo_pumpa_una-1668686324055.webp Foto: UNA

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da razmatraju izvještaj Zajedničke komisije oba doma o usaglašavanju teksta Zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, i ukoliko ovaj izvještaj dobije zeleno svjetlo, ostaće još da ga usvoji Dom naroda pa da budu ukinute akcize na naftu i naftne derivate, odnosno da dođe do pojeftinjenja goriva u Bosni i Hercegovini.

Ukoliko se procedura dovede do kraja, akcize na naftu i naftne derivate bile bi ukinute na šest mjeseci, sa mogućnošću da Savjet ministara BiH odlukom produži taj period, pišu Nezavisne.

"Usvajanjem izvještaja zakon se smatra usvojenim. Nemam neka posebna očekivanja jer u parlamentu BiH bilo šta očekivati je prilika da budete iznenađeni. Očekujem da će prevladati zdrav razum i da će zastupnici glasati za nešto što je vitalni nacionalni interes svih naroda i građana u BiH, a to je da gorivo bude jeftinije i do pola marke, a samim tim roba i usluge u koje ulazi cijena goriva", rekao je Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je i izvjestilac po ovoj tački dnevnog reda.

Ipak, ukoliko izvještaj bude usvojen, što je izvjesno s obzirom na to da ukidanje akciza ima podršku većine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, veliko je pitanje da li će on proći u Domu naroda, gdje je i ranije od strane SNSD-a zaustavljeno ukidanje akciza i smanjenje cijena goriva.

"Mislim da je krajnje vrijeme da se sumorna priča o akcizama završi i da se ukinu na pola godine kako su to uradile sve zemlje u regionu još prije deset mjeseci. Mi ćemo glasati sigurno za, ali vidjećemo, na potezu će biti SNSD i može se vrlo lako desiti da zbog četiri delegata koja imaju ponovo sve zaustave. Ukidanje akciza na naftu i naftne derivate je dug prema narodu i privredi", rekao je Branislav Borenović, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

U samom SNSD-u su nam rekli da sve zavisi od toga da li će njihov amandman biti prihvaćen koji su ranije podnosili.

"Glasanje SNSD-a će zavisiti od toga da li će amandman koji smo ranije imali biti prihvaćen ili neće. Vidjećemo na samoj sjednici", rekao je Miroslav Vujačić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Inače, s obzirom na da se glasa o izvještaju Zajedničke komisije koja je već usaglasila zakon, pitanje je da li je podnošenje amandmana uopšte moguće.

Podsjećanja radi, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH u martu prošle godine usvojio je Prijedlog zakon o izmjenama Zakona o akcizama BiH sa jednim amandmanom.

Nakon toga, Dom naroda u avgustu usvojio je izmjene Zakona o akcizama i još jedan amandman koji je podnio SNSD, a koji je za razliku od onoga što je usvojio Predstavnički dom da akcize budu ukinute na šest mjeseci, podrazumijevao da akcize budu ukinute na 30 dana. 

S obzirom na to da su u dva doma usvojena dva različita teksta zakona, neophodno je bilo formirati Zajedničku komisiju sastavljenu od poslanika i delegata oba doma. Ta komisija usaglasila je tekst izmjena Zakona o akcizama na način da nije prihvaćen amandman SNSD-a, a procedura podrazumijeva da sada oba doma prihvate to što je Zajednička komisija usaglasila kako bi zakon stupio na snagu.

Gorivo poskupjelo za 10 feninga

Radost vozača u Srpskoj kratko je trajala, jer su cijene goriva ponovo skočile, te je u prethodnih nekoliko dana došlo do poskupljenja od deset feninga po litru.

Potvrdio je to za "Nezavisne novine" Jovica Vučković, predsjedavajući Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, i dodao da do kraja sedmice ne bi trebalo da dođe do  dodatnih poskupljenja.

"Kada je riječ o snabdijevanju, zasad nema nikakvih problema u tom pogledu", rekao je Vučković.

Kako ističe, stanje na tržištu se razlikuje od regije do regije, te su trenutne cijene dizela od 2,79 KM  do 2,97 KM, a benzina od 2,39 KM do 2,59 KM.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()