Nikšić: Da je politika svađe i podjela dobra, BiH bi bila prvak svijeta

Dodao je da je atmosfera koju su imali na posljednjim sastancima bila korektna i nije išla prema sukobima te da, inače, žele stvoriti atmosferu da svako može reći šta misli

29.02.2024. 15:30
  • Podijeli:
Nermin Nikšić_Premijer FBiH_Foto Armin Durgut_Pixsell-644be2011e180.webp Foto: Armin Durgut / Pixsell

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je danas da nisu prokockane šanse za otvaranje pregovora BiH sa EU i istakao da sve dok one postoje stranke koalicije na državnom nivou su opredjeljene da rade da bi pokušali da dođu do rješenja.

Nikšić je to rekao gostujući u Klix Studiju, odgovarajući na pitanje da li su prokockane šanse da BiH otvori pristupne pregovore sa EU.

"Naravno da nisu, sve dok postoji šansa mi smo opredjeljeni da radimo, razgovaramo, da pokušamo doći do rješenja. Pokazalo se da politika svađe, podjela i sukoba nije dobra. Jer da je dobra, mi smo u tome prvaci svijeta, i sigurno bi do sada bili u EU", rekao je Nikšić.

Komentarišući odnose unutar vladajuće koalicije i činjenicu da se teško dolazi do dogovora o određenim pitanjima, rekao je da smatra da je moglo više biti urađeno.

"Mi sa svoje strane ćemo držati tu priču i razgovarati. Moram reći, nakon sastanka u Mostaru, s kojim ja sa svoje strane lično nisam zadovoljan i presrećan s onim što smo napravili, ipak smo juče u nekoj komunikaciji Dodik i ja dogovorili i on je dao saglasnost te su juče u Predstavničkom domu PSBiH izglasali zakon o državnoj službi, što objektivno može biti jedna od kvačica na putu BiH ka otvaranju pregovora", ističe Nikšić.

S obzirom na to da lider HDZ-a Dragan Čović često uslovljava postizanje dogovora usvajanjem izmjena Izbornog zakona BiH, Nikšić je odgovorio da li će biti udovoljeno zahtjevima HDZ-a po tom pitanju.

"Tačno je da HDZ insistira na ovoj priči kada je Izborni zakon u pitanju, da se cijeli Izborni zakon rješava, a ne fragmentalno na što smo mi spremni i što smatramo da nije nemoguće, ukoliko smatramo da ne možemo riješiti ove stvari. Za nas je pitanje izbora članova Predsjedništva ujedno pitanje sprovođenja odluka Suda u Strazburu", istakao je Nikšić.

Dodao je da je atmosfera koju su imali na posljednjim sastancima bila korektna i nije išla prema sukobima te da, inače, žele stvoriti atmosferu da svako može reći šta misli.

"Takva politika je na kraju dovela do nekih rješenja. Ljudi u Evropskoj uniji ne kriju da su zaista napravljeni ogromni pomaci kada je u pitanju ispunjavanje tih uslova. Znate da smo u ovih godinu dana usvojili sedam do osam zakona koji su na tom putu, a ranije nije bilo nijednog", rekao je i dodao da je svjestan da njihovo usvajanje ide sporije.

Međutim, kako kaže Nikšić, sasvim je jasno da su svi deklarativno za EU, ali da praksa često pokaže suprotno, posebno kada je riječ o (ne)usvajanju zakona.

Nikšić je, između ostalog, rekao da misli da Kristijan Šmit neće u narednih nekoliko dana nametati bilo kakva rešenja, ali da će to učiniti ako, kako kaže, nepostignu dogovor.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()