Nihad Uk: Vlada KS se mora voditi vizijom Sarajeva kao evropske metropole

Nova Vlada će, rekao je Uk, nastaviti u skladu sa smjernicama koje su iznijete i prilikom njenog formiranja, pa je podsjetio na neke od prioriteta

15.11.2023. 13:15
  • Podijeli:
Skupstina_KS_foto_UNA1-6538e5cb9cd75.webp Foto: UNA

Mandatar za premijera nove Vlade Kantona Sarajevo Nihad Uk pročitao je na današnjoj sjednici Skupštine ekspoze u kojem ističe planove Vlade za naredni period.

Na dnevnom redu sjednice je izglasavanje nove Vlade u kojoj će većinu činiti SDP, Naša stranka, Narod i Pravda, Za nove generacije i nezavisni zastupnici Redžo Lemezan i Admela Hodžić.
Uk je poseban naglasak stavio na mlade te naveo dio toga šta je u dosadašnjem periodu Vlada uradila po tom pitanju:

"Vlada je izdvojila pet i po miliona KM za pomoć mladima pri kupovini stana; omogućili smo besplatne udžbenike za sve đake osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, kao i besplatne karte za javni gradski prevoz svim studentima i učenicima; položili smo kamen temeljac i započeli radove na izgradnji Univerzitetske biblioteke koja će biti simbol naših stremljenja da Sarajevo pokaže svoju regionalnu i evropsku ambiciju kada je u pitanju obrazovanje", kazao je Uk.

Naglasio je da sve tendencije Vlade moraju biti vođene vizijom Sarajeva kao evropske metropole:

"Vizionarskim razmišljanjem trebamo vratiti samopouzdanje i vjeru našim građanima da na ovaj način promišljaju i doživljavaju Sarajevo. Brojni su projekti koji nas usmjeravaju na tom putu, nabrojat ću samo neke: završili smo rekonstrukciju pruge i započeli novi krak prema Hrasnici; pokrenuli smo subvencije za otvaranje novih aviolinija prema Sarajevu, dok će efekte subvencija naši građani i privreda osjetiti već naredne godine; vratili smo vlastite prihode našim ustanovama kulture omogućivši im stabilnije finansiranje, ali još važnije - motivišući ih da proizvode svjetske kulturne sadržaje, po čemu smo već prepoznati", kazao je Uk.

Nova Vlada će, rekao je Uk, nastaviti u skladu sa smjernicama koje su iznijete i prilikom njenog formiranja, pa je podsjetio na neke od prioriteta.

"Što se tiče prioriteta, to su: nastavak transformacije javnog prijevoza; dodatni poticaji za rješavanje stambenog pitanja mladih; otvaranje poslovnih zona te izgradnja modernog univerzitetskog kampusa", kazao je.

Dvije su tačke u Ukovom ekspozeu u kojima je stavio naglasak na to šta dosad nije bilo u skladu s njegovim željama i obećao je popravak na tim poljima.

"Prva je sinergija u dosadašnjem sastavu Vlade. Sprega koju smo imali unutar Vlade i skupštinske većine, na mjestima je labavila i s vremenom pukla. Otuda se i stvorila potreba za rekonstrukcijom Vlade. Uvjeren sam da će novi saziv pokazati najviši stupanj svijesti o važnosti jedinstvenog djelovanja po prioritetnim stvarima za naš Kanton", kaže Uk.

Druga stvar je čistoća ulica za koje Uk kaže da do sada Vlada nije imala rezultate na kojima insistira.

"Ulice Sarajeva i ostalih mjesta u Kantonu trebaju i moraju biti lice našeg grada. Odnos prema smeću i otpadu se mora početi mijenjati", dodao je, između ostlaog, u ekspozeo premijer KS.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()