Nema tajni: Evo šta je Bećirović poklonio papi Franji

Imaće šta da čita

22.10.2023. 17:22
  • Podijeli:
Denis Bećirović i papa Franjo-65353e29e4895.webp Foto: PREDSJEDNIŠTVO BIH/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Prilikom službene posjete Svetoj Stolici član Predsjedništva BiH Denis Bećirović poklonio je papi Franji primjerak knjige Codex diplomaticus Regni Bosnae: povelje i pisma stare bosanske države i Svečanu povelju kralja Tvrtka I Kotromanića.

"Codex diplomaticus Regni Bosnae, kao završni volumen trilogije o bosanskom srednjovjekovlju, posvećen je priređivanju, prevođenju i objavljivanju različitih vrsta izvora (povelje, pisma, bule, notarski zapisi, uputstva itd.) koji su nastali u srednjovjekovnoj bosanskoj državi ili su inozemne provenijencije, ali govore o prilikama u Bosni. Ovi izvori vrijedni su preživjeli glasovi iz prošlosti i predstavljaju oslonac na kojem se može temeljiti objektivna historijska nauka o bosanskom srednjovjekovlju", saopšteno je danas iz Predsjedništva BiH.

"Codex diplomaticus Regni Bosnae sadrži profesionalno izrađene fotografije, transkripcije i prevode dokumenata, kao i kontekstualizaciju izvora, jer Codex je, osim naučnicima, namijenjen i širem čitalačkom krugu", dodaju oni.

Pored ove temeljne istorijske zbirke srednjovjekovnih bosanskih povelja, pisama i notarskih zapisa, Bećirović je poklonio papi Franji Svečanu povelju kralja Tvrtka I Kotromanića, Žrnovnice, 10. april – Trstivnica, 17. juni 1378. godine, koja predstavlja jedan od izvora za proučavanju istorije srednjovjekovne Bosne, stoji u saopštenju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()