Ne smiruju se tenzije nakon glavnog pretresa u predmetu protiv Dodika

Odbrana Milorada Dodika, ali i stručnjaci i dalje tumače poteze sudskog vijeća i novopostupajuće sudije Sene Uzunović

06.02.2024. 20:03
  • Podijeli:

Ne smiruju se reakcije nakon jučerašnjeg glavnog pretresa u predmetu koji se pred Sudom BiH vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika

Odbrana Milorada Dodika, ali i stručnjaci i dalje tumače poteze sudskog vijeća i novopostupajuće sudije Sene Uzunović.

“Nakon provedene ustaljene procedure u Sudu BiH, presignacija predmeta je izvršena i to na mene, u petak 2. februara 2024. godine”, rekla je u sudnici sudija Sena Uzunović.

Presignacija izvršena, odbrana nije obaviještena. Da li su ispoštovane sve zakonske procedure?

“U ovom slučaju glavni pretres nije ni počeo. Do izmjene sudije je došlo prije čitanja optužnice, tako da je to uobičajena i normalna stvar, s obzirom na to da jedan od sudija odlazi u penziju. Na pozivu je trebalo stajati da je došlo do izmjene sudije, u ovom slučaju raniji sudija je usmeno obavijestio o sljedećem ročištu i učesnici su to saznali na ročištu, ali suštinski to ništa ne mijenja”, smatra advokat Vlado Adamović.

Struka, ipak, i ovo pitanje različito tretira. 

Advokat Mirodrag Stojanović stava da je svakoj odbrani potrebno vrijeme da tumači ko sudi u predmetu. Konkretno u ovom slučaju, postavlja se pitanje da li je odbrana mogla reagovati na efikasan način, ako je za promjenu sudije saznala po ulasku u sudnicu. Za Stojanovića je posebno sporan način na koji Mirsada Striku zamijenila Sena Uzunović. Podsjeća na nedavnu odluku Suda da se odbije prijedlog za izuzeće Strike. Sada isti sudija odlazi u penziju, a do maja koristi godišnji odmor.

“Kako je moguće da to ne znamo prije mjesec dana? Kako je moguće da sudska uprava znajući za to nema razloga da to odluči i da rizikuje da u maju kada se dođe do situacije da Strika mora da napusti, dovodi novi predsjednik vijeća, odnosno novi sudija”, poručuje advokat Miodrag Stojanović.

Navedeno, postavlja ozbiljno pitanje kredibiliteta Suda BiH. Suda, čiji je suspendovani predsjednik trenutno u pritvoru, a kojemu se između ostalog na teret stavlja i zloupotreba CMS sistema, putem kojeg su izabrani i Strika i Uzunovićeva.

“Govoriti o tome iz ugla prava značilo bi upustiti se u nešto što se naziva pravni formalizam, a ne pravna forma. Za neupućene, pravni formalizam znači da sprovedete proces da biste donijeli odluku koja je već unaprijed pripremljena nezavisno od utvrđenog činjeničnog stanja”, kaže dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci Željko Mirjanić.

Osim načina na koji je promjenjen sudija u postupku, u fokusu javnosti i biografija sudije Sene Uzunović, odnosno onog djela koji se odosi na politički angažman. 

Naime, Od 1998. do 2001. godine obavljala je poslove zamjenika ministra finansija i savjetnika u kabinetu zamjenika premijera u tadašnjoj Vladi pod vodstvom SDA-ovog Edhema Bičakčića

Osim toga u javnost su isplivali i dokumenti o njenom aktivnom učešću tokom ratnih dešavanja u BiH kao pomoćnika komandatna za pravne poslove u nekadašnjoj Armiji RBiH. Zbog čega odbrana sumnja u njenu nepristranost.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()