NATO se oglasio o posjeti Sjevernoatlantskog vijeća Bosni i Hercegovini

NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kazao je Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoana

01.02.2024. 19:37
  • Podijeli:
mircea-geoana-pixsell-dpa.jpg

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Mircea Geoană istakao je kontinuiranu, snažnu podršku NATO-a njegovom partnerstvu sa Bosnom i Hercegovinom, tokom posjete Sjevernoatlantskog vijeća Sarajevu.

"Bosna i Hercegovina je dugogodišnji i blizak partner NATO-a,” rekao je zamjenik generalnog sekretara Geoana.

“Ono što se dešava u Bosni i Hercegovini važno je za sigurnost na zapadnom Balkanu i ono što se dešava na zapadnom Balkanu važno je za sve nas u Evropi. NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”, dodao je.

Zamjenik generalnog sekretara je naglasio čvrstu opredijeljenost NATO-a da podrži tekuće "reformske napore zemlje, uključujući kroz naš paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta kako bi se pomoglo u jačanju sposobnosti Bosne i Hercegovine, u oblastima kao što su upravljanje krizama, sajber odbrana i borba protiv terorizma. Ove reforme čine Bosnu i Hercegovinu otpornijom i sigurnijom, te nude svjetliju budućnost za sve građane zemlje, dok nastavljate svojim euroatlantskim putem".

On je također pohvalio Bosnu i Hercegovinu za njen doprinos euroatlantskoj sigurnosti i istakao produbljivanje političkog dijaloga između NATO-a i Bosne i Hercegovine, što je pokazala posjeta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga u novembru prošle godine.

Zamjenik generalnog sekretara Geoană je istakao:

"Vaša je odluka, koliko brzo i kuda želite ići, ali nema apsolutno nikakve druge istine da su svi naši narodi koji su se pridružili evroatlantskoj porodici u posljednjih 25 godina od proširenja NATO-a i EU , bolje im je, prosperitetniji su, sigurniji su, samopouzdaniji i daju našim građanima bolje živote... Nadamo se da ćemo nastaviti naše partnerstvo sa vašom veoma važnom nacijom do kraja".

Tokom dvodnevne posjete, zamjenik generalnog sekretara NATO-a, ambasadori NATO-a i pozvana Švedska sastaju se sa članovima Predsjedništva, predsjedavajućom Vijeća ministara, ministrima vanjskih poslova i odbrane, te predstavnicima Kolegija Parlamentarne skupštine.

Susrest će se i sa predstavnicima think tanka i studentima sa univerziteta u Bosni i Hercegovini, a posjetit će i vojnu bazu Rajlovac.

Posjetu će zaključiti sastancima sa komandantom NATO štaba u Sarajevu, komandantom snaga Evropske unije u Bosni i Hercegovini, visokim predstavnikom, te šefovima misija EU i OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Sjedište NATO-a u Sarajevu pomaže u koordinaciji podrške operaciji Althea koju vodi EU, u okviru aranžmana Berlin Plus, kako bi se pomoglo u održavanju sigurnog i sigurnog okruženja za sve zajednice u Bosni i Hercegovini.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()