Napreduje li BiH na putu ka EU: Građani i političari imaju različita viđenja

Što potvrđuje i broj usvojenih zakona u proteklih pet godina, 29 ih je ukupno, što je tragično

20.09.2023. 20:25
  • Podijeli:

Napreduje li BiH ka Evropskoj uniji? Političari kažu, kao nikada do sada. Očito zaboravljajući, svjesno ili ne, da postoje statistike koje se, uglavnom, ne podudaraju s njihovim izjavama.

"Mi smo stvarno uradili ono što nije niko nikad, ne samo ovih pet godina, ja tvrdim da ovako nije bilo nikad. Mogli bismo čak reći da je BiH lider evropskih integracija.  jer je tu Crna Gora malo zastala, jer Srbija i Kosovo imaju probleme", smatra Elmedin Konaković ministar vanjskih poslova BiH.

Ovako govori ministar vanjskih poslova posljednjih dana. A zadovoljstvo napretkom u evropskim integracijama, iskazuje i šef Delegacije EU u BiH. No, tabela Evropske komisije za period od 2022. do 2023., baš i ne potvrđuje ove navode. 

"Na prvom mjestu je ubjedljivo Crna Gora, iza nje je Srbija, mi smo posljednj, čak ispred nas je Moldavija koja je tek otpočela procese, a ubjedljivo ispred BiH je Ukrajina koja je u ratu i koja je tek otpočela procese, znači čak i zemlja koja je u ratu uspjeva da uradi dosta tih reformskih izmjena neophodnih za EU integracije, u poređenju sa BiH koja je zaista za taj period, kao što vidimo iz priloženog, nije zaista uradila ništa", ističe Draško Aćimović bivši ambasador BiH.

Što potvrđuje i broj usvojenih zakona u proteklih pet godina. 29 ih je ukupno, što je tragično, kaže Aćimović, samo u poređenju sa Srbijom, koja je u istom periodu usvojila 1000 zakona po preporukama EU. Ni istraživač u oblasti međunarodnih odnosa Admir Lisica ne vidi ozbiljniji napredak BiH u evropskim integracijama.

"Mi smo imali evo u prethodnom periodu jednu možemo reći pozitivnu stvar da su se neki zakoni usvojili ali mislim da se glavne teme ostavljaju po strani. Meni to nekako liči kao kada imamo jednog učenika koji na testu ima određeni težak zadatak i kaže hajde njega ćemo za kasnije ostaviti, one ćemo lakše uraditi, međutim, i taj ga zadatak čeka na kraju", tvrdi Admir Lisica istraživač u oblasti međunarodnih odnosa.

I građani su jednoglasni, kada je ovaj put u pitanju, pa tako neki ističu da smatraju da stvari idu "sporo, napreduju ali sporo" ili "puževom brzinom", dok neki kažu i koju riječ više:

"Napreduje, postoje određene političke prepreke koje se moraju prevazići, ali mislim da je neizbježno i da ćemo u konačnici biti dio EU", samtra građanin.

Ali ne prije 2035. najčešća je bila procjena građana. Dok će u međuvremenu pojedini političari očito političku karijeru graditi na fikcijama uspjeha. Jer, predstavljati usvajanje izmjena i dopuna pojedinih zakona kao uspjeh, je samo po sebi tragedija.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()