Ministar Ramo Isak za UNU: Čistimo u svim redovima, nema nedodirljivih

"U mojim redovima ću da čistim i to smo dokazali, već čistimo u našim redovima, tako ćemo da čistimo u svim redovima", poručio je ministar unutrašnjih poslova FBiH

21.08.2023. 19:00
  • Podijeli:

O tragičnom slučaju koji se jutros desio u Živinicima, o trostrukom ubistvu koje se prije deset dana dogodilo u Gradačcu razgovarali smo sa ministrom unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramom Isakom. 

Da li je Gradačac pokazao da cjelokupan sistem ne funkcioniše i da li ministar može obećati da će svi biti jednaki pred zakonom? 

Sa ministrom razgovarla Maja Popović.

Jutros u Živinicama još jedan tragičan događaj, ubistvo i samoubistvo? Šta će policija uraditi po tom pitanju?

"Ovaj nemili događaj koji se desio, o tome je bilo šta suvišno komentarisati. Problem je što se sve to dešava u jednom kantonu, tako da je i javnost i sve zgrožena. I ja sam zgrožen. Ja ću uraditi sve što je potrebno od strane Federalnog ministarstva unutarnjih poslova da pomognemo tim ljudima u tuzlanskom kantonu, da nađemo načina da preventivno djelujemo, da se to ne dešava, da li to kroz obrazovanje, da li kroz preventivni rad policije, da li to kroz određenja saznanja policije pa da na vrijeme reagujemo. Da vam kažem nešto poslije mog zadnjeg nastupa na televiziji, veliki broj građana smogao je hrabrosti da prijavi nasilje u porodici i vjerujte veliki broj predmeta smo zaprimili mi u Federalnoj upravi policije".

Prošlo je 10 dana od trostrukog ubistva u Gradačcu...Šta u ovom trenutku dok traje istraga možete reći o slučaju i koji organi učestvuju u istrazi?

"Tačno, deset dana je kako se desilo to svirepo ubistvo, posle toga i samoubistvo. Informaciju koju imamo i koja je tačna je da kantonalno tužilaštvo Tuzla vodi kompletnu istragu. U istragu su uključeni kantonalna uprava policije tuzlanskog kantona i uključeni smo mi u jednom segmentu a to je FUP, odjel za cyber kriminal".

Vi ste čitav svoj radni vijek proveli u policiji. Vaš komentar na to, da prema riječima sudinice Slobodanke Kojić, policija je ta koja je napravila propust?

"Vidite ja sam u više navrata iznosio javno u medijima da svi oni koji iznesu bilo šta da bi na nekoga drugog prebacili odgovornost smatram da nisu profesionalci ili da prerano iznose informacije i dezinformacije. Ja mislim da je trebalo završiti uviđaj, utvrditi kroz uviđaj sve te aktivnosti koje su urađene. Tada se može utvrditi da li ima određenih propusta i ako ima onda je trebalo zvanično izaći u medije i reći ko je napravio propuste, kkvi su propusti i da svi oni koji su napravili propuste da se procesuiraju jer ne možete napraviti propust a da ne snosite odgovornost za to".

Mislite li da je ovaj put zakazao cijeli sistem (tužilašvo, sud, policija)i možete li vi kao ministar obećati da neće biti zaštite bilo kojeg pojedinca u ovom slučaju?

"Vidite, ja vam mogu obećati jednu stvar. Da ću ja kao ministar izvršiti pritisak na sve institucije da rade u skladu sa zakonom svoj posao i da će pred zakonom biti svi jednaki. Znači neće biti onih koji će pred zakonom biti nedodirljivi. Od momenta kada sam ja sjeo na funkciju ministra unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine vi znate koje su bile turbulencije, ne zato što njima ne odgovara moje ime i prezime ili zato što javnosti prezentuju neke neistine, nije zbog toga. Njima ne odgovara što sam ja sjeo na poziciju ministra unutrašnjih poslova jer znaju da od tog dana pred zakonom su svi jednaki. U mojim redovima ću da čistim i to smo dokazali, već čistimo u našim redovima, tako ćemo da čistimo u svim redovima".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()