Milionske cifre: Evo koliko BiH izdvaja novca za smještaj svojih diplomata u svijetu

Iako se izdvaja pozamašna cifra za stanarine čini se da rad DKP ne prati ove brojke, pa su tako i revizori Kancelarije za reviziju BiH ukazivali na značajne slabosti u radu DKP mreže

10.01.2024. 17:14
  • Podijeli:
kuća ključ pixabay-64d74369e0527.webp Foto: Pixabay

Bosna i Hercegovina na stanarine za diplomatsko-konzularno osoblje u svijetu izdvaja godišnje oko 7,5 miliona maraka.

UMinistarstvu inostranih poslova BiH kažu da se naknada za troškove najma stambenog prostora za diplomatsko-konzularno osoblje isplaćuje u skladu sa Pravilnikom o platama, dodacima i naknadama pomenutog osoblja.

– Važno je napomenuti da BiH ima 56 DKP u svijetu, te da su pretprošle godine povećavali i koeficijente za obračun plata diplomata u inostranstvu- piše Capital.

Iako se izdvaja pozamašna cifra za stanarine čini se da rad DKP ne prati ove brojke, pa su tako i revizori Kancelarije za reviziju BiH ukazivali na značajne slabosti u radu DKP mreže.

Konkretno, revizori naglašavaju da su zapazili slabosti u radu DKP mreže, neadekvatnu kadrovsku politiku Ministarstva, kao i nedostatak adekvatnih i transparentnih kriterijuma o unapređenju i napredovanju diplomata.

U revizorskom izvještaju je navedeno da su u odnosu za 2021. godinu pretprošle godine, izdaci za plate i naknade bili veći za 833.605 KM što je, između ostalog,  kako je napomenuto, posljedica povećavanja koeficijenta i izmjena osnovice za obračun plata diplomatskom osoblju u inostranstvu.

Revizori su upozorili i da nedostaju konkretne smjernice, prioriteti, ciljevi i platforme iz sjedišta Ministarstva kao temelj za djelovanje po pitanju ekonomske diplomatije, kao i smjernice za izradu planova i izvještaja o radu DKP.

– Ekonomska diplomatija uglavnom je prepuštena DKP. Pored toga, postoji i nedostatak informisanosti ulagača u formi materijala koji bi sadržao temeljne podatke o poslovnom okruženju, kao i snabdjevenost reklamnim i promotivnim  materijalom potencijalima BiH – stoji u revizorskom izvještaju.

Dodali su da u pojedinim DKP čak nisu osigurani minimalni bezbjednosni uslovi za rad, kao i videonadzor nad konzularnim aktivnostima, a konstatovane su i slabosti kod kancelarijskog i arhivskog poslovanja te nedostatak internet stranica.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()