Mehmedović predlaže osnivanje vanjske revizorske firme koja će prekontrolisati rad UIO BiH

Razlog tome je, kako navodi Mehmedović, što se novac ne raspoređuje adekvatno, a shodno učinku kakav ostvaruju RS, Federacija BiH i Brčko distrikt

27.02.2024. 12:07
  • Podijeli:
šemsudin_mehmedović_una-656f0b3310695.webp Foto: Una

Poslani u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i lider novoosnovane stranke Naprijed Šemsudin Mehmedović održao je danas konferenciju za medije na kojoj je govorio o raspodjeli sredstava Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) te nacionalnoj zastupljenosti u javnim ustanovama.

Mehmedović je Predstavničkom domu PS BiH uputio inicijativu kojom traži osnivanje nezavisne vanjske revizorske firme koja bi za period od 2017.-2023. godine izvršila reviziju rada i reviziju prikupljanja i raspodjele prihoda koje je u tom periodu uprava ostvarila.

Razlog tome je, kako navodi Mehmedović, što se novac ne raspoređuje adekvatno, a shodno učinku kakav ostvaruju RS, Federacija BiH i Brčko distrikt.

"Finansijski izvještaj iz jula 2023. godine pokazuje da je štednja građana u FBiH iznosila 10,8 milijardi KM, a u bankama u RS svega 2,4 milijarde KM. Građani u Federaciji BiH imaju četiri puta veći iznos štednog depozita. Kada se uzme u obzir da RS 34,4 posto, Brčkom 3 i FBiH 62,05 posto više je nego očigledno da se raspodjela obavlja na štetu FBiH a u korist RS", kazao je.

Mehmedović je potom govorio o nacionalnoj zastupljenosti u državnim institucijama u Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci. On je istakao da Bošnjaka ima 800 manje od onoga koliko im pripada prema popisu stanovništva iz 2013. godine. U kontekstu toga, kritikovao je rad Vijeća ministara BiH.

"Tražim od ministara u Vijeću ministara BiH da osiguraju odgovarajuću nacionalnu zastupljenost. Nakon više od godinu dana, stanje u BiH se nije poboljšalo, već se pogoršalo. Umjesto da zaustavi trend, rezultat rada stranaka Trojke doveo je do toga da je stanje mnogo gore nego u aprilu 2023. godine", smatra Mehmedović.

O inicijativama koje je predložio Mehmedović, Predstavnički dom PS BiH će razmatrati na sutrašnjoj sjednici.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()