Marić pisao Schmidtu: Nametnite izmjene Statuta Mostara, održavanje izbore 2024. je upitno

On dalje napominje da u Gradskom vijeću Mostara 2/3 većinu čine vijećnici HDZ-a (13) i vijećnici Koalicije za Mostar (11) i da je to dovoljno za usvajanje Izmjena statuta koji je dogovoren političkim sporazumom

16.11.2023. 13:55
  • Podijeli:
stari most mostar anadolija (13)-654cadc2980c7.webp Foto: Anadolija

Predsjedavajući Gradskog vijeća Mostara Salem Marić uputio je pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu zbog neusvajanja izmjena Statuta Grada Mostara.

"Odluka kojom se usvaja Statut Grada Mostara i izmjene i dopune Statuta Grada Mostara nije usvojena na 37. sjednici Gradskog vijeća 14. novembra 2023. godine. Predlagač ove Odluke sam bio kao predsjednik Gradskog vijeća, a na osnovu uputa koje sam dobio od Ureda visokog predstavnika, gdje se navodi da je potrebno jednim glasanjem usvojiti i nametnuti Statut grada Mostara i izmjene i dopune Statuta", naveo je Marić.

S obzirom da je ova odluka bila već na 30. sjednici Gradskog vijeća 23. februara ove godine, Marić kaže da je sačekao šest mjeseci i ponovo je predložio.

Izmjene Statuta koje sam predložio su identične dogovorenim izmjenama Statuta Grada Mostara potpisanim Mostarskim sporazumom kojem su uz predstavnika SDA i HDZ-a bili svjedoci i svoj potpis stavili i najjači autoriteti međunarodne zajednice u BiH i to Ured specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, ambasador SAD-a Eric Nelson, ambasador Velike Britanije i Sj. Irske Matthew Field, visoki predstavnik Valentin Inzko i ambasadorica OSCE Misije Kathleen Kavalec.

On dalje napominje da u Gradskom vijeću Mostara 2/3 većinu čine vijećnici HDZ-a (13) i vijećnici Koalicije za Mostar (11) i da je to dovoljno za usvajanje Izmjena statuta koji je dogovoren političkim sporazumom.

"Nažalost, vijećnici HDZ-a ne žele da glasaju za predložene izmjene koje je potpisao njihov predsjednik gospodin Dragan Čović. Pošto je neusvajanjem ove Odluke doveden u pitanje i autoritet svih potpisnika ovog sporazuma pa i samog visokog predstavnika u BiH, smatram da je neophodno da djelujete i da nametnete Izmjene Statuta Grada Mostara koje su potpisane političkim sporazumom 17.6.2020. u Mostaru", napisao je Marić.

Ovo, kaže, predlaže iz razloga hitnosti jer nas sljedeći lokalni izbori očekuju 2024. godine, a u izbornoj godini nije za očekivati da će se postići dogovor i da će se Statut usvojiti na sjednici Gradskog vijeća.

"Mostar je jedina jedinica lokalne samouprave koja ima nametnuti Statut od visokog predstavnika koji je neustavan. Mislim da se neusvajanjem Statuta i njegovim izmjenama dovodi u pitanje i održavanje izbora za Grad Mostar u 2024. godini", poručio je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()