Magazinović uputio pet pitanja Schmidtu: Trebate dati odgovor

Praksa širenja mržnje i kopanja po živim ranama mora biti zaustavljena, objavio je Magazinović na Twitteru

12.04.2023. 13:19
  • Podijeli:
schmidt_obraćanje_una-642ff1d1a5ed6.webp Foto: Una

Zatupnik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović uputio je pet pitanja visokom predstavniku Christianu Schmidtu (kojeg ne priznaju u RS op.a.).

"Negiranje genocida se nastavlja dešavati. Do sada niko nije presuđen. Jedni kažu da pravosuđe opstruira/ne radi, drugi da zakon nije dobar. Odgovor treba dati onaj ko je donio zakon. Jedno je sigurno, ova praksa širenja mržnje i kopanja po živim ranama mora biti zaustavljena", objavio je Magazinović na Twitteru.

Christiana Schmidta u poslaničkom pitanju Magazinović pita:

"Da li prati provođenje člana 145a. Krivičnog zakona BiH koji se odnose na zabranu negiranja genocida i ratnih zločina?; Kakva je njegova ocjena dosadašnje primjene zakona u ovom segmentu i da li dijeli mišljenje da se zabrana negiranja genocida i ratnih zločina, propisana izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u praksi ne poštuje, to da pravosudne institucije ne procesuiraju one koji ih krše?; Da li je problem u neradu ili opstrukcijama u pravosudnim institucijama ili u tome da su izmjene i dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina neadekvatno rješenje?

"Ukoliko smatrate da je problem u pravosudu koje ne implementira ili opstruira provođenje zakona, da li planirate sankcionisati odgovorne u pravosuđu koji ne provode ovaj zakon ili reagovati na drugi način? ; Ukoliko smatrate da je problem u samom tekstu zakona, da li planirate dodatne intervencije na Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine?", navedano je u pitanjima visokom predstvaniku.

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()