Magazinović: Ukinuti plaćanje poreza na hranu koja se donira!

On ističe da se ovo zakonsko rješenje dugo očekuje, ne samo od strane onih koji vode javne kuhinje, nego i privrednika koji doniraju hranu

16.05.2023. 15:30
  • Podijeli:
Parlament BiH_UNA-640da3998d910.webp Foto: UNA

Zastupnik SDP u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović uputio je zastupnicima inicijativu za dopuna Zakona o PDV kojim se ukida plaćanje poreza na doniranu hranu.

Njegova inicijativa bi uskoro trebala da se nađe u parlamentarnoj proceduri, a Magazinović prije toga želi da ponudi i drugim zastupnicima da je podrže i budu njeni predlagači.

On ističe da se ovo zakonsko rješenje dugo očekuje, ne samo od strane onih koji vode javne kuhinje, nego i privrednika koji doniraju hranu.

Magazinović je poslanicima još početkom marta dostavio Prijedlog zakona o dopunama Zakona o PDV čiji je cilj oslobađanje od poreza hrane koja se donira javnim kuhinjama uz poziv da budu jedan od predlagača zakona kako bi na ovom pitanju pokazali saradnju i solidarnost predstavnika građana.

"Paradoksalna je trenutna situacija u kojoj se “kažnjavaju” oni koji doniraju hranu budući da se finansijski više isplati uništiti hranu (plaća se oko 5 odsto od vrijednosti hrane), nego je donirati (plaća se 17 odsto PDV). Procjene izrađene u okviru kampanje 'Niko gladan, niko sam' koju provodi fondacija Mozaik, a čiji je cilj usvajanje ovog zakona, govore da se godišnje uništi hrana u vrijednosti od oko 130 miliona KM", navodi Magazinović u inicijativi koju je uputio poslanicima.

On ističe da je tražio mišljenje i od Uprave za indirektno oporezivanje koja je njegov prijedlog ocijenila osnovanim, te je “iskazala spremnost u preduzimanju aktivnosti u smislu adekvatnog definisanja zakonskih i podzakonskih rješenja”.

"Zajednički je ocijenjeno da intervencija na zakon može rezultirati veoma pozitivnim efektima od kojih će, osim korisnika javnih kuhinja koji su prioritet, korist imati i privrednici koji danas plaćaju 17 odsto poreza na doniranu hranu, ali i budžeti lokalnih zajednica iz kojih se u pravilu odvajaju najveća sredstva za rad javnih kuhinja", istakao je Magazinović.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()