Krišto odustala od zahtijeva kojim se osporava nadležnost predsjednika Suda BiH

Obustalvjen postupak u Ustavnom sudu BiH

14.07.2023. 13:14
  • Podijeli:
ustavni sud bosne i hercegovine-6425817faa560.webp Foto: UNA

Na plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH održanoj danas donesena je odluka o obustavljanju postupka pokrenutog po apelaciji Borjane Krišto kojom je osporila nadležnost predsjednika Suda BiH da imenuje sudije u Apelaciono odjeljenje suda BiH. Razlog za takvu odluku Suda je to što je Krišto odustala od zahtjeva.

"U ovom predmetu Ustavni sud je donio odluku kojom je obustavljen postupak jer je podnositeljica zahtjeva Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u vrijeme podnošenja zahtjeva, odustala od zahtjeva. Podnositeljica je u dopisu od 6. jula 2023. godine, kojim je tražila povlačenje zahtjeva, navela da je Ministarstvo pravde BiH pripremilo Prijedlog zakona o sudovima BiH koji bi se trebao razmatrati na jednoj od narednih sjednica Vijeća ministara BiH", navodi se u saopćenju Ustavnog suda.
Krišto je u svojstvu Predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH krajem 2020. godine uputila apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojom je zatražila ocjenu ustavnosti odredbe Zakona o sudu BiH, tačnije člana 9. stav (1), člana 10, stav (4) i člana 11, stav (1), tačka b).

Podsjećamo, Krišto je osporila nadležnost predsjednika Suda BiH da imenuje sudije u različita odjeljenja i vijeća, a što se, između ostalog, odnosi i na Apelaciono odjeljenje Suda BiH, koje je nadležno da odlučuje o žalbama u vezi s odlukama Centralne izborne komisije.

Ona je smatrala da predsjednik Suda BiH ne može imenovati prvostepeno i drugostepeno vijeće koje djeluje u okviru iste institucije.

Ovo je već drugi slučaj da Krišto povlači zahtjev pred Ustavnim sudom BiH uoči samog donošenja odluke. Isto je uradila i 2019. godine kada je povukla apelaciju kojom je osporila odredbu Ustava Federacije BiH da svaki kanton delegira jednog Srbina, Bošnjaka i Hrvata u Dom naroda FBiH (princip 1/1/1).

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()