Krišto: Činiti sve na implementaciji trajnog mira u BiH

Samo se zajedničkim naporima, uz međusobno uvažavanje i poštovanje, mogu prevladati izazovi koji se nalaze pred BiH

07.06.2023. 17:01
  • Podijeli:
Borjana Kristo_Anadolija-63d147a3b649a.webp Foto: Anadolija

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto izjavila je danas u Sarajevu da će i dalje svojim radom nastaviti činiti sve na jačanju saradnje i napretka u implementaciji trajnog mira u BiH.

Krišto je tokom susreta sa članovima Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ izrazila podršku njihovim naporima na promociji dijaloga i saradnje među predstavnicima konstitutivnih naroda i različitim političkim akterima u BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ona je dodala da se samo zajedničkim naporima, uz međusobno uvažavanje i poštovanje, mogu prevladati izazovi koji se nalaze pred BiH, te ostvariti napredak u izgradnji trajnog mira, bezbjednosti i stabilnosti u zemlji.

"Vjerujem da je upravo ovakav dijalog i naša sve uspješnija saradnja jedini i najbolji način kojim se može obezbijediti stabilnost i prosperitet za cijelu BiH, za sva tri konstitutivna naroda i sve druge građane koji žive u BiH. To će na kraju trasirati i naš put u EU, gdje BiH i pripada", naglasila je Krišto.

Ona je izrazila svoje čvrsto uvjerenje da je opredijeljenost svih naroda koji žive u BiH put ka članstvu u EU, ponovivši snažnu predanost evropskoj agendi, reformi i napretku.

Što se tiče jačanja saradnje s NATO, Krišto je naglasila da je svima jasno da o ovom pitanju ne postoji unutrašnji konsenzus, ali da će lično, u okviru svojih nadležnosti, intenzivno raditi na postizanju dogovora.

Prema njenim riječima, BiH na evropskom putu čeka predan i težak rad kako bi se ispunili zadani ciljevi, te da je Savjet ministara svjesan odgovornosti koju ima.

Govoreći o radu Savjeta ministara, Krišto je rekla da su svi ministri reformskom putu pristupili ozbiljno, pogotovo kad su u pitanju kriterijumi EU, uključujući 14 prioriteta iz mišljenja o zahtjevu za članstvo iz 2019. godine i "osam plus jedna" preporuka Evropske komisije iz 2022.

Krišto je navela da ubrzani ekonomski razvoj, jačanje vladavine prava, borba protiv korupcije, jačanje i unapređenje međusobnog povjerenja ostaju ključni prioriteti Savjeta ministara, navodeći da je aktuelni saziv pokazao predanost načelima zajedničkog rada, međusobno uvažavanje, efikasnost i neupitnu opredijeljenost evropskim integracionim procesima.

Ona kaže da se, u svjetlu daljeg napretka i nastavka izgradnje povjerenja u BiH, mora vrlo brzo postići politički dogovor koji će omogućiti da svaki od konstitutivnih naroda bude ravnopravan u institucijama koje su namijenjene za zaštitu kolektivnih prava Predsjedništvu BiH i domovima naroda, a kojim će se ukloniti svaki postojeći vid diskriminacije i prema svakom pojedincu.

Krišto je navela da se mora sprovesti ograničena ustavna reforma, kao i sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva, odnosno primijeniti odluka Ustavnog suda i presude Evropskog suda za ljudska prava.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Krišto je rekla da BiH ostaje opredijeljena za dalje jačanje regionalne saradnje na načelima dobrosusjedstva, jačanje političkog dijaloga, mira i stabilnosti u regiji, te da u tom kontekstu BiH ostaje privržena Berlinskom procesu kao temeljnom mehanizmu za put društava u konkurentna i stabilna evropska društva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()