Konaković u Nju Delhiju: Sve su bliži stavovi EU i BiH

Održao i veliki broj odvojenih susreta

22.02.2024. 12:07
  • Podijeli:
konakovic (2)-6458dda15b32f.webp Foto: Anadolija

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se 21. i 22. februara 2024. godine tokom odvojenih susreta na marginama konferencije u Nju Delhiju sa ministrom vanjskih poslova Kraljevine Danske Larsom Lokkeom Rasmussenom, ministricom vanjskih poslova u Vladi Kraljevine Nizozemske Hanke Bruins Slot i ministrom vanjskih poslova Republike Litvanije Gabrieliusom Landsbergisom.

Ministar Konaković još jednom je srdačno pozdravio odluku Kraljevine Danske o ponovnom otvaranju ambasade u Bosni i Hercegovini što podrazumijeva pojačano prisustvo Danske u BiH i jačanje napora da se pomogne stabilizaciji zemlje i izgradnji otpornosti na negativne utjecaje što je pomoć u koracima BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

Naveo je da se nada da će Evropsko vijeće odlučiti otvoriti pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom u martu i da vlast u BiH čini sve kako bi ispunila uvjete i napredovala u usvajanju reformskih zakona. Ministar je pozdravio najavu da će napori prema proširenju EU biti među danskim zadaćama kada Danska preuzme predsjedavanje Vijećem Evropske unije u drugoj polovini 2025. godine.

Tokom razgovora sa ministricom vanjskih poslova Nizozemske Hanke Bruins Slot ministar Konaković je zahvalio Nizozemskoj na podršci pri dodjeljivanju statusa zemlje kandidata Bosni i Hercegovini i naglasio da BiH čini sve da napreduje u donošenju reformskih zakona.

Naglasio je da je vanjska politika Bosne i Hercegovine u potpunosti usklađena sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU te se u potpunosti usklađuje sa deklaracijama, stajalištima i odlukama EU. Ostvaruje se sve veće približavanje stavova EU i BiH, te bi to mogao biti jedan od glavnih kriterija po kome će se vrednovati napredak BiH. Ministar je još jednom pozdravio obnovljeno sudjelovanje Nizozemske u misiji EUFOR-ALTHEA što će dati doprinos očuvanju sigurnog okruženja.

Naglasio je i da je na putu prema otvaranju pregovora značajan i početak pregovora o sporazumu i saradnji sa FRONTEX-om. Ministar Konaković je istakao da se proces približavanja BiH Evropskoj uniji bazira na njenom individualnom konkretnom supstancijalnom napretku te da se nada da će Evropsko vijeće u martu odobriti pristupne pregovore za Bosnu i Hercegovinu jer bi uzimajući u obzir i dodatnu opštu situaciju u EU (predstojeći izbori) to pridonijelo stabilizaciji međunarodnih odnosa sa stanovišta političkog i ekonomskog okruženja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()