Konaković: BiH ima priliku da "uskoči na evropski voz"

Konaković je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, o susretima sa zvaničnicima Evropske unije tokom dvodnevne posjete Strasbourgu, te o aktuelnoj temi ruskih diplomata u Bosni i Hercegovini

13.09.2023. 16:25
  • Podijeli:
konakovic (2)-6458dda15b32f.webp Foto: Anadolija

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je u srijedu u Sarajevu da BiH ima priliku da kao nikad do sada "uskoči na evropski voz" i da benefite osjete svi njeni građani, javlja Anadolu.

Konaković je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, o susretima sa zvaničnicima Evropske unije tokom dvodnevne posjete Strasbourgu te o aktuelnoj temi ruskih diplomata u Bosni i Hercegovini.

Konaković je održao niz sastanaka sa zvaničnicima Evropske unije u Strasbourgu, s kojima je razgovarao o aktuelnoj situaciji u zemlji i daljim koracima ka evropskim integracija.

"Nažalost, mi priliku imamo zbog agresije na Ukrajinu. Prilika je tu, vrata su otvorena. Čini mi se da politički akteri u BiH još uvijek nedovoljno shvataju kakvu priliku i šansu BiH ima ispred sebe", rekao je Konaković.

Dodao je da je priča o proširenju EU-a i dalje živa, da se govori o članstvu Ukrajine, Moldavije i zemalja Zapadnog Balkana.

"Naš posebno zanima prostor Zapadnog Balkana i svjesni toga pokušavamo napraviti nekoliko važnih koraka u smislu političke stabilizacije, regionalne stabilnosti, a posebno stabilnosti unutar BiH na političkom polju, jer nas niko neće blokirane i posvađane", rekao je Konaković.

Podsjetio je da je EU pripremila paket za Zapadni Balkan, za narednih sedam godina, u iznosu od 14 milijardi eura. Kako je kazao, dobio je informaciju da EU sprema dodatnih šest milijardi eura za period od tri godine, a od kojih bi četiri milijarde biti namijenjene za poboljšanje poslovnog ambijenta u regionu, a dvije milijarde za infrastrukturne projekte.

"Zadnja dešavanja iz bh. entiteta RS zabrinjavaju evropske zvaničnike. Da toga nema sve bi bilo puno lakše", rekao je Konaković,

Ponovio je da veliki broj prijatelja BiH u ovom trenutku lobira da se zemlja dobro pozicionira u novoj priči o podršci proširenju.

"Kad govorimo o proširenju, to je integracija prije članstva. Sad se govori o ubrzanom otvaranju i pristupu zajedničkom evropskom tržištu u kojem bi se mnogo olakšica i mnogo prostora otvorilo za privredu BiH", rekao je ministar vanjskih poslova BiH.

Osvrnuo se i na sastanak predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika s predstavnicima institucija RS-a, lidera stranaka i zastupnika iz RS-a u institucijama BiH u Banjoj Luci o eventualnom napuštanju državnih institucija, istakavši da to šteti BiH i njenom putu ka EU.

"Mislim da bismo jedan period svi zajedno trpili zbog te politike koja dolazi iz bh. entiteta RS, ali bi oni u konačnici platili najveću cijenu. Jedan dio političke scene u Evropi razmišlja kako da se u budućnosti podrži samo entitet Federacija BiH, bez RS-a što je kontroverzna tema, ali ukoliko vlasti u RS-u nastave ovako mislim da će na to natjerati i neke ozbiljne dužnosnike na Evropskoj sceni", rekao je Konaković.

Dodao je i da su pod posebnom lupom EU i odnosi Srbije i Kosova, kao i formiranje Vlade u Crnoj Gori.

"Mogli bismo reći i da je BiH lider evropskih integracija, jer je Crna Gora tu zastala, a Srbija i Kosovo imaju probleme. Umjesto da se time pohvalimo i okitimo, morao sam dio razgovora objašnjavati šta se ovdje dešava, zbog čega je visoki predstavnik, koji je u potpunosti legalan, ponovo predmet negiranja", rekao je Konaković.

Najavio je i da bi predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen u oktobru mogla posjetiti region Zapadnog Balkana i tom prilikom predstaviti novi paket podrške.

O boravku dvojice ruskih diplomata Antona Sokolova i Ilije Serova u BiH, a koji su ranije protjerani iz Hrvatske i Sjeverne Makedonije, Konaković je rekao da je im je zahtjev za boravak odobren u mandatu prethodne vlasti i da im je tada izdata ID kartica.

Analizirajući ovaj problem, otkrio je, kako je kazao, gore probleme, što će biti predmet njihovog profesionalno djelovanja,

"Iskoristiću i upotrijebiću sve mehanizme koje imam kao ministar vanjskih poslova protiv svakog diplomate, ruskog ili bilo kojeg drugog ko je u BiH došao da špijunira, podriva i radi protiv interesa države BiH. Nemam informacije. To treba da rade sigurnosne agencije. Čekamo da nam kažu. Ja ne mogu emotivno, ako mi se neko ne sviđa, napisati da je neko 'persona non grata'. Ozbiljno ću uraditi svoj dio posla i poštovaću zakone BiH", poručio je Konaković.

Na kraju je poručio da pozdravlja odluku Suda BiH da procesuira predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika i njegovog koalicionog partnera jer je, kako je kazao, izvršio "udar na Ustav BiH".

"Mi ćemo i dalje istrajavati na zaštiti institucija BiH, ali kako ćete u zemlji koncenzusa napraviti ikakav iskorak. Zato je visoki predstavnik Christian Schmidt tu", rekao je Konaković.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()