Koliko smo energetski (ne)zavisni: BiH ne radi ništa kad je u pitanju gas!

UNA na forumu u Košicama

20.10.2022. 12:36
  • Podijeli:
Kosice_samit_energija_foto_UNA-1666261858564.webp Foto: UNA

Tokom drugog dana 11. godišnjeg EU foruma zemalja Dunavskog regiona razgovarano je o energetskoj sigurnosti i ekonomskoj stabilnosti.

Kako javlja novinar UNE iz Košica gdje se održava ovaj forum, posebno zanimljivo jesu činjenice vezane za zapadni Balkan, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

Naime, viši istraživač i energetski stručnjak Barbara Toth je rekla da je ruski gas bio dominantan izvor energije u Dunavskom regionu.

Ne prihvatiti ruske planove

Naglašava da su sve zemlje regiona nešto učinile po tom pitanju, osim BiH, "koja nije uradila ništa".

"Da sam na mjestu Bosne i Hercegovine ruske planove ne bih prihvatila. Ako uzmete iskustva drugih tranzitnih zemalja za rusku energetiku, ona i nisu baš najbolja. Na Balkanu, već postoji izgrađena sva infrastruktura. Dio je izgrađen od strane Rusije i to je balkanski pravac. Dio infrastrukture izgrađen je od strane drugih zemalja kao na primjer infrastruktura koja ide od Turske i Albanije ka Italiji. Na Balkanu postoji mnogo nove infrastrukture koja se gradi, i ona je planirana da primi druge izvore gasa. Takođe poznato je da su mnoge zemlje na zapadnom Balkanu u ugovornim obavezama sa Rusijom. Znači ti kapaciteti su rezervisani. Tako da ako ne dođe do ispunjavanja obaveza, ja bih vam savjetovala da izađete iz tih ugovora i počnete da koristite druge kapacitete", rekla je Toth.

Ipak naglasila je da je BiH ovisna o ruskom gasu, ali i da je količina mala.

Inače, današnjoj sesiji "Energetska sigurnost i održiva ekonomija regiona", istaknuto je da se energetska kriza osjeti ne samo u ovom regionu, nego cijelom svijetu. Kriza uzrokovana COVID-om i kasnije ruskom agresijom na Ukrajinu natjerala je zemlje da se okreću energiji sa sigurnijim pristupom.

Zamjenik ukrajinskog ministra energije Jaroslav Demečenkov, je rekao da su Ukrajinci izgubili pristup osnovnim životnim potrebama, kao što su struja, voda, hrana, informacije.

Teška zima

Istovremeno je upozorio da će predstojeća zima biti teška.

Predstavnica Evropske komisije Chiara Trovata je naglasila da se radi o ispunjavanju ciljeva održivog razvoja i procesa dekarbonizacije koje započeti 2019 u sklopu evropske platforme Novi zeleni dogovor.

Evropska komisija ima zapadni Balkan u fokusu svojih politika kada se radi o diversifikaciji izvora energije i o oslobađanju od ruskih energenata, kazala je ona putem video linka.

Rekla da se kroz energetsku zajednicu konstantno vode razgovori sa svim ovim zemljama.

"Imamo strategije koje su posvećene svim ovim zemljama i to je posao koji još uvijek traje. Zapadni Balkan je u svim našim planovima i to će biti sve više i više u budućnosti", rekla je Trovato.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()