Koliko je BiH blizu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe?

Koje su prepreke da se na siguran način dođe do lijeka?

23.12.2022. 14:53
  • Podijeli:
Kanabis 12-1666366833753.webp Foto: UNA

Koliko je Bosna i Hercegovina blizu legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe? Šta je ono što nam nedostaje i koje su to prepreke da pacijenti kojima je to potrebno na legalan i siguran način dođu do ovog lijeka?

Na kojem nivou je "zapelo" i  koja je korist legalizacije kanabisa u medicinske svrhe za pacijente?

Postavlja se i pitanje, ako se morfij koji je isto tako narkotik može koristiti i koristi decenijama u medicinske svrhe, zašto to ne bi bio i kanabis, obzirom da jek od nekih pacijenata, naročito onkoloških pokazao rezultate, tako što je olakšao nus pojave nakon i u toku kemoterapije.

Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe tema je o kojoj se već nekoliko godina vode debate u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, stručnoj i drugoj javnosti, ali neki veći pomak u realizaciji samih nastojanja da se upotreba ove supstance ozakoni nije zabilježen. 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine početkom 2016. godine formiralo je ekspertnu radnu grupu koja je u oktobru iste godine dala pozitivno mišljenje o opravdanosti upotrebe kanabisa u medicinske svrhe u BiH. Međutim, sam proces legalizacije još uvijek je u zastoju. 

Sve ide sporo

Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu BiH koji je i pokretač inicijative da se legalizuje kanabis u medicinske svrhe za portal UNA kaže da to ide veoma sporo, te da će ovih dana dodatno razgovarati s predstavnicima nove parlamentarne većine da se taj proces maksimalno ubrza.

“Mislim da ne treba još mnogo uložene energije da se konačno stavi tačka na legalizaciju kanabisa, jer trenutna situacija je da je ulje kanabisa na tržištu prisutno samo što je to crno tržište i što ga prodaju dileri, a ono za šta se ja zalažem je da to bude provjeren proizvod i da ga prodaju u apotekama i na preporuku ljekara”, ističe za portal UNA Magazinović.

Kaže da ne može da razumije i da ne želi da vjeruje da postoji iko u političkim strukturama kome odgovara trenutno stanje, a to je nelegalno  tržište.

“To je opasnost i po pacijente jer ne znaju šta kupuju”, objašnjava Magazinović.

Sad nema nazad

Dodaje da još uvijek zakonski prijedlog koji bi omogućio legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe nije uputio u parlamentarnu proceduru jer želi da osigura prolaznost zakona.

“Ne želim da to bude  zakon Sašin ili bilo čiji, nego da to uradi Komisija za sprječavanje  i suzbijanje zloupotrebe narkotika koja , između ostalog, nije bila kapacitirana, pa smo čekali popunu, pa se tu izgubilo jako puno vremena, pa sad kad se formirala, sad postoje neki zaključci te komisije u kom pravcu da se ide. Predlažu se neke odluke koje još uvijek nisam vidio”, ističe Magazinović, te dodaje da se u sve ovo na kvalitetan način uključila Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH koja, također, to podržava.

“Iskreno se nadam da smo došli do trenutka kad više nema ići nazad, nego završiti posao”, rekao je Magazinović za portal UNA, dodavši da to očekuje od vlasti jer dolazi iz stranke koja čini parlamentarnu većinu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()