Karan zabrinut: "Servis IDDEEA-e je opasan"

"Uvođenje digitalnog potpisa nema zakonsko uporište i predstavlja potencijalu opasnost za građane"

29.05.2024. 14:16
  • Podijeli:
Sinisa Karan foto MUP RS-6457a961b319d.webp Foto: MUP RS

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je da Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) nema ovlaštenja da uspostavlja servise koji se odnose na direktnu vezu sa građanima, te da uvođenje digitalnog potpisa nema zakonsko uporište i predstavlja potencijalu opasnost za građane.

"Nemaju nadležnost ni zakonski osnov. Imaju sada jedan nezakonit i neustavan servis i postoji opasnost da dođe do zloupotrebe ličnih podataka", izjavio je Karan novinarima u Banaluci.

On smatra da građani upotrebom ovakvog servisa rizikuju da izgube lične podatke.

"Mi ćemo reagovati putem naše nadležne Agencije da li je već došlo do zloupotrebe. Republika Srpska razvija tu oblast. U izradi je novi zakon. Ključno je da su podaci svih građana Republike Srpske u vlasništvu Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova. To je naša izvorna nadležnost", poručio je Karan.

On je ponovio da Republika Srpska razvija svoj sistem, te da s tim u vezi IDDEEA nema tu mogućnost.

"Oni će morati da se pozabave tim servisom koji je ovog časa vrlo opasan za zloupotrebu ličnih podataka", poručio je Karan.

IDDEEA je ranije saopštila da je, kao institucija koja je međunarodno certifikovana i nadležna za identifikacione dokumente, elektronski potpis i elektronske certifikate vezane za identifikacione dokumente, implementirala digitalni identitet u skladu sa Zakonom o elektronskom potpisu BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()