Kako je Nijemac zakuvao srpski lonac

Kristijan Šmit izazvao bijes opozicije u Republici Srpskoj izjavom da su mu tražili da smijeni predsjednika RS Milorada Dodika

15.09.2023. 19:55
  • Podijeli:

Uzavrelo je na političkoj sceni Republike Srpske, gdje je sve zakuvao, ko drugi nego Kristijan Šmit. Sada je za jedan federalni dnevni list izjavio da nije lako biti opozicija u Republici Srpskoj, ali i da su mu njihovi lideri, odnosno rukovodioci, tražili da smijeni predsjednika Srpske Milorada Dodika uz primjenu bonskih ovlaštenja. Opozicioni lideri oštro kritikujući ovu izjavu, poručuju - sve je to laž!

Odlučio se Kristijan Šmit da Baš na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, dodatno pokuša razjediniti političku scenu Republike Srpske. Slučajno ili ne?

"U visokoj politici se ništa ne dešava slučajno. Ako su to neistine onda on radi na razbijanju srpskog jedinstva, to znači da on želi nemire u Srpskoj, i on kao strani diplomata ili nediplomata, kao turista kako god ga doživljavali, ne smije to da radi na ovim prostorima. Kristijan Šmit za tako teške optužbe mora da ima dokaze jer svako onaj koji želi i koji kaže da je od njega traženo da smjeni Dodika kao predsjednika Srpske, to znači da se izvršila jedna vrsta napada na ustavno uređenje Republike Srpske", poručio je potpredsjednik Ujedinjene Srpske, Milan Petković.

Ko je pokušao da izvrši napad na ustavno uređenje Srpske, odnosno ko su lideri koji su tražili smjenu predsjednika Srpske, Šmit nije otkrio, poručio je samo da "kada sretnem one koji su učestvovali u tome, svakako će ih pogledati duboko u oči, možda se neki od njih zacrvene".

Zacrvenili su se već danas, ali od bijesa zbog ovakve izjave za koju tvrde da je samo jedna gnusna laž nekoga ko nije legitimno izabran.

"Niti sam tražio niti imao namjeru tražiti nešto od nekoga ko nije legitiman da bilo šta sprovede", kazao je Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

"To su brutalne neistine, nevjerovatne laži, obmane čovjeka koji se stavlja u ulogu nekoga ko prije svega ruši ovu zemlju zajedno sa Dodikom to su dva dobra drugara koji se dogovaraju", poručio je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

"Nikada ali apsolutno nikada u životu nisam uživo vidio Kristijana Šmit, a ne da sam sa njim progovorio neku riječ o bilo čemu, naravno to znači da niti od njega niti od drugog stranca nisam nikada ništa tražio niti dobio jer sloboda je neprocjenjiva. A posebno nisam tražio da on primjenjuje bonska ovlašćenja i smjenjuje Milorada Dodika kako je danas ovaj zli i pokvareni njemački diplomata izjavio", izjavio je Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red.

A ako bi kojim slučajem "taj njemčaki diplomata" posegnuo za nametanjem bonskim ovlašćenjima, sve su prilike da bi i ovaj put ostao bez podrške opozicije Srpske.

"Ne smatram nametanje bilo koga i bilo čega načinom rješavanja političkih pitanja. Zato što nametanje podrazumijeva reakciju, a reakcija na nametanje uvijek može biti destrukitvna, loša i negativna, a to oni priželjkuju", izjavio je Miličević.

Priželjkuj ali i pozivaju, i vlast i opozicija, da Šmit javno kaže ko su opozicioni lideri koji su tražili smjenu predsjednika Srpske pa da opet zakuha uzavreo srpski lonac.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()