Izmjene Ustava BiH: Još jedan kamen spoticanja za Trojku, SNSD i HDZ

BiH ne može u Evropsku uniju bez izmjena Ustava, kažu iz Američke ambasade

25.01.2024. 21:30
  • Podijeli:

Implementacija presuda međunarodnih sudova nema bez izmjena Ustava BiH, kategoričan je lider Naroda i pravde i ministar spoljnih poslova Elmedin Konaković.

Na tragu je i to poruke iz Američke ambasade da BiH ne može u Evropsku uniju bez izmjena Ustava. Još jedan kamen spoticanja za Trojku, SNSD i HDZ.

Kritike iz američke ambasade, pa poziv Trojke na sastanak oko ustavnih promjena, za lidera SNSD-a bili su jasan signal da upita koalicione partnere – važi li dogovor iz Laktaša? Šef bh. diplomatije i lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, između ostalog, odgovora – nema sporazuma ni potpisa, u Laktašima su bili prijedlozi.

“Implementacija presuda međunarodnih sudova nema bez izmjene Ustava i to je bio naš jasan stav u Laktašima i zapravo se ovdje događa ono čega sam se plašio, da će politički lideri, Dodik prije svih početi svojim interpretacijama zaustavljati ono čemu smo vrlo blizu, pozivam ga da se vrati na pocetne postavke”, kaže Konaković.

A da li smo uopšte blizu bilo kakvog dogovora? Stavovi poprilično jasni i zategnuti. Promjena Ustava BiH koja mijenja odnose i pitanje konstitutivnosti za SNSD je neprihvatljiva. Milorad Dodik smatra da upravo Konaković posljednjim potezima neposredno želi da sruši inicijativu Dragana Čovića o izmjenama Izbornog zakona BiH. Iz HDZ-a BiH, vjerovatno i očekivano, danas zid ćutnje. Zato je ponovo glasna opozicija. Iz PDP-a poručuju – upravo u Laktašima se pokazala, kako tvrde, nesposobnost u nemogućnost minimuma dogovora vladajuće koalicije.

“Sastanak u Laktašima trebao biti vrsta pilule za smirenje EU i Schmidta. Pretvorio se u bumerang i noćnu moru jer sedam dana poslije ne znamo ni jednu stvar koju su dogovorili”, naveo je potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.

I dok i učesnici sastanka u Laktašima i dalje tumače šta su uopšte dogovorili, čini se da će krajnju ocjenu svega ponovo dati međunarodna zajednica, koja, apsurdno ili ne, s druge strane poziva na unutrašnji dogovor.

“Postoje neki koji uporno žele da sruše i uspjevali su to mnogo godina svaki domaći dogovor, praveći opet neku imaginaciju ili zauzimajući neke stavove glumeći neke domaće institucije, glumeći da su oni ti koji trebaju da donesu odluke”, smatra član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

“Čak i kada se te naše političke elite dogovore oko određenih pitanja, međunarodni faktor, odnosno neko iz međunarodne zajednice taj dogovor pokušava da uruši, gledajući pre svega neke svoje interese i neko svoje razmišljanje kako bi ova država trebala da izgleda i da bude uređena. To nikako nije dobro”, ocjena je analitičara Velizara Antića.

Sastanak o ustavnim promjenama zakazan je za ponedjeljak u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. No, pitanje je hoće li se se uopšte odazvati, najprije koalicioni partneri Trojke, ali i predstavnici drugih parlamentarnih stranaka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()