Izglasane izmjene Izbornog zakona BiH: "Trojka", HDZ i SNSD se razišli po ovom pitanju

Ipak, realno je očekivati da ove izmjene Izbornog zakona neće biti usvojene u Domu naroda zbog SNSD-a i HDZ-a

29.12.2023. 13:11
  • Podijeli:
parlament sjednica una (1)-64e49d80441c3.webp Foto: UNA

Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine usvojio je, po hitnom postupku, izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je predložio Klub zastupnika SDA, a odnose se na poboljšanje integriteta izbora.

Očekivano, protiv su bili zastupnici iz HDZ-a i SNSD-a, a podršku su dali opozicioni zastupnici te zastupnici stranaka "Trojke" (SDP, NiP i Naša stranka) koji su partneri u vlasti na državnom nivou sa HDZ-om i SNSD-om.

Na isti način usvoje je zaključak predsjedavajućeg Kluba zastupnika SDA Šerifa Špage da izmjene Izbornog zakna budu upućene Domu naroda bh. Parlamenta također po hitnom postupku.

Prethodno su usvojeni amandmani na predložene izmjene Izbornog zakona, koje je uputio Klub SDA, a tiču se samo ispravki štamparskih i normativno-tehničkig grešaka.

Ipak, realno je očekivati da ove izmjene Izbornog zakona neće biti usvojene u Domu naroda zbog SNSD-a i HDZ-a.

Predloženim zakonom uvode se nove tehnologije u izborni proces i taj dio zakona, kako je navedeno, bi se trebao početi primjenjivati od Općih izbora 2026. godine. Prijedlog zastupnika SDA odnosi se na uvođenje elektronske identifikacije birača otiskom prsta i optičko čitanje glasačkih listića. Predviđena je izrada studije izvodljivosti koja se tiče nabavke nove tehnologije.

Predviđene su i druge promjene pa je tako, s ciljem sprečavanja zloupotrebe biračkih odbora, predloženo da biračke odbore bira Centralna izborna komisija BiH putem javnog poziva, a da stranke mogu imati maksimalno jednog člana, zatim dodatno su pojačane kazne za kršenje zakona, uvedeno je pitanje mirovanja mandata, zabranjuje se preuranjena kampanja na društvenim mrežama.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()