Imenovana Komisija za saradnju BiH sa UNESCO-om

Time je nakon četiri godine pauze ponovno uspostavljen rad tog tijela i stvoreni uslovi za realizaciju brojnih projekata

23.01.2024. 08:50
  • Podijeli:
unesko pixabay-64412a8d20809.webp Foto: Pixabay

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH, imenovalo je danas Državnu komisiju za saradnju Bosne i Hercegovine sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Time je nakon četiri godine pauze ponovno uspostavljen rad tog tijela i stvoreni uslovi za realizaciju brojnih projekata koje se provode u okviru jedne od najznačajnijih organizacija UN-a.

Članovi Državne komisije za UNESCO, njih devetnaest, imenovani su na prijedlog državnih i entitetskih ministarstava nadležnih za pitanja iz domena rada UNESCO-a, a za predsjednicu Komisije imenovana je ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak.

Državna komisija za saradnju BiH sa UNESCO-om je savjetodavno tijelo Vijeća ministara BiH, a zadatak joj je da razmatra sva pitanja međunarodne saradnje BiH i UNESCO-a u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i informiranja, kao i pitanja koja se odnose na programe i projekte UNESCO-a u kojima treba da učestvuje BiH.

Također, zadaća komisije je i da vrši razmjenu i prikupljanje materijala radi korištenja međunarodnih iskustava i znanja u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i informiranja do kojih se došlo putem aktivnosti UNESCO-a i upoznaje institucije i organizacije u zemlji sa ciljevima i aktivnostima UNESCO-a.

Posebna pažnja posvećuje se očuvanju i promociji dobara pod zaštitom UNESCO-a i pripremi novih nominacija za Listu svjetske baštine UNESCO-a, Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, Međunarodni registar Pamćenje svijeta, i drugo.

Ministarstvo civilnih poslova koordinira aktivnosti i ostvaruje međunarodnu suradnju u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, a posebnu pažnju posvećuje suradnji s UNESCO-m, te je imenovanje Državne komisije od posebnog značaja sa aspekta djelovanja Ministarstva u svim oblastima iz domena rada UNESCO-a.

Ministrica Dubravka Bošnjak, kao predsjednica Komisije, istakla je snažnu opredijeljenost ka ostvarivanju ciljeva i misije UNESCO-a i daljem razvoju dosadašnje uspješne saradnje, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()