Hurtić povodom tragedije u Živinicama: "Još jedan slučaj femicida u BiH, svaka prijava za nasilje se mora tretirati ozbiljnije"

Zbog nasilničkog ponašanja život je izgubila još jedna žena, čime broj počinjenog zločina femicida rapidno raste

21.08.2023. 18:40
  • Podijeli:
sevlid hurtic Patrik Macek - PIXSELL 22-64709f9bc246a.webp Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić sa žalošću i nevjericom je primio vijest o još jednom počinjenom femicidu u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

"Zbog nasilničkog ponašanja život je izgubila još jedna žena, čime broj počinjenog zločina femicida rapidno raste. Prevelik je to bol za sve građane Bosne i Hercegovine, najviše žene koje su u strahu, jer ih sistem ne štiti promptno i valjano.

Podsjećam da sam na sastanku održanom prošle sedmice sa predstavnicama Sigurne mreže BiH, te Ingrid Macdonald, rezidentnom koordinatoricom UN-a u BiH, javnosti predočio 11 zaključaka koje je potrebno hitno implementirati. Stručna javnost je saglasna da su ključne izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, te njegovo hitno usklađivanje sa Istanbulskom konvencijom. Važan segment koji ne bi smio biti izostavljen, jeste da femicid bude inkorporiran u zakon kao otežavajuća okolnost, te da sudovi prilikom donošenja presude u ovakvim slučajevima, ne uzimaju u obzir olakotne okolnosti. Podsjećam javnost da u BiH oko 2000 žena godišnje prijavi nasilje. Oko 20 odsto njih završi osuđujućom presudom, a ostalih 80 odsto "proguta sistem".

Svaka prijava za nasilje se mora tretirati ozbiljnije! Podržavam svaku ženu koja prijavi nasilje i ode od nasilnika, kao i one koje posljednjih dana vrlo hrabro istupaju u javnost i obznanjuju svoje životne priče u nasilničkim uslovima. Još jednom pozivam na spregu boljeg i koordiniranijeg djelovanja između policije, centara za socijalni rad, tužiteljstava i sudova u BiH.

Hitno osigurati dovoljno i kontinuirano finansiranje iz javnih budžeta za bolje funkcioniranje Sigurnih kuća u BiH", navodi se u saopćenju ministra Hurtića.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()