Haos u Domu naroda! Prekida se sjednica zbog Prijedloga zakona o ustavnom sudu

"Ovo je zakon koji je duboko protivan BiH i sada je iskorištena poslovnička mogućnost i dovodimo se u poziciju da raspravljamo o nečemu što je suprotno ustavu i vodi do rastakanja BiH", rekao je Džaferović.

18.03.2024. 14:19
  • Podijeli:

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na dnevni red stavio je Prijedlog zakona o ustavnom sudu BiH nakon čega je zatražena pauza, a ako je suditi po najavama, delegati SDA napustiće zasijedanje

Naime, Želimir Nešković, delegat SDS-a u Domu naroda Parlametnarne skupštine BiH zatražio je da se glasa o tome da se Zakon o Ustavnom sudu BiH nađe na dnevnom redu jer je ranije u nekoliko navrata to odbijano. Nakon toga uslijedila je oštra rasprava među delegatima jer s jedne strane Bošnjaci nisu željeli ni da čuju da se takav jedna zakon nađe na dnevnom redu, dok su s drute strane Srbi pa i Hrvati isticali da delegat ima pravo da predloži zakon.

Šefik Džaferović, delegat SDA rekao je da ukoliko se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH nađe na dnevnom redu da će napustiti zasijedanje, a odmah nakon što je vića izglasala da se on nađe na dnevnom redu zatražio je pauzu.

"Ovo je zakon koji je duboko protivan BiH i sada je iskorištena poslovnička mogućnost i dovodimo se u poziciju da raspravljamo o nečemu što je suprotno ustavu i vodi do rastakanja BiH", rekao je Džaferović.

S druge strane Nešković koji je Zakon o Ustavnom sudu BiH predložio prije nekoliko mjeseci, ali se nikako nije našao na dnevnom redu, rekao je da je ključni problem u radu Ustavnog suda BiH donošenje odluke i da budućnost BiH zavisi od Ustavnog suda BiH.

Inače, sam zakon o kojem će se na kraju izjasniti delegati, a koji, gotovo je izvjesno neće proći jer će protiv njega galsati i Hrvati, predviđa da većinom glasova svih sudija, koja ukljčuje najmanje glas jednog sudije i reda svakog naroda.

Preldoženim zakonom predviđa se i zamjena stranih sudija i to na način da trenutno troje stranih sudija dvoje mjenjaju sudije koje izabere Predstavnički dom Federacije BiH, a jednog sudiju Narodna skupština Republike Srpske, pišu Nezavisne novine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()