Grlić Radman o Južnoj interkonekciji: Nikakve prijetnje sankcijama ne vode dobrom rješenju

Govoreći o evropskom putu Bosne i Hercegovine, Grlić Radman je siguran da naša zemlja tim putem može krenuti u martu i otvoriti novo poglavlje

13.02.2024. 12:54
  • Podijeli:
gordan grlić radman, 20 dec 2023 - foto  Igor Soban Pixsell-65a3f0f27c24e.webp Foto: Igor Soban/Pixsell

Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman boravio je u ponedjeljak u Ljubuškom gdje se osvrnuo na trenutno političko stanje u Bosni i Hercegovini i nedavni dolazak pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Jamesa O'Briena u Sarajevo.

"Do svakog rješenja se treba doći dogovorom, razgovorom i pregovorima, a nikako pritiscima. Poštujemo dolazak O'Briena u Sarajevo gdje je izrazio podršku cjelovitosti i teritorijalnom integritetu BiH, što je i hrvatska pozicija od prvoga dana. Poštujemo i njegovu osudu separatizma. Ali treba osuditi i svake negativne tendencije, unitarizam i hegemonizam, koje su jednako opasne tendencije kada je u pitanju preglasavanje Hrvata u BiH kao najmalobrojnijeg naroda", rekao je hrvatski ministar.

On smatra kako samo pravedan Izborni zakon BiH koji će jamčiti jednakopravnost triju konstitutivnih naroda može osigurati dugoročnu političku stabilnost i institucionalnu funkcionalnost ove zemlje.

Spomenuo je i Grad Mostar, kao model i paradigmu svim gradovima u BiH, gdje je nakon dvanaest godina neuspjeha ipak postignut dogovor kojim su se održali demokratski izbori.

"Izabrana je vlast na čelu s gradonačelnikom Mariom Kordićem, kao i Gradsko vijeće koje čine i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i ostali. Upravo je taj multinacionalni karakter borba za prosperitet grada, a može biti i primjer za Sarajevo u kojem je boravio O'Brien. Nama je žao što je u Sarajevu, koji je neki dan obilježavao 40 godina Zimskih olimpijskih igara, otkazano gostovanje hrvatskom pjevaču Toniju Cetinskom",  napomenuo je on.

Kada je u pitanju Južna plinska interkonekcija, Grlić Radman naglašava da to ne može biti samo unilateralno pitanje te da je to pitanje i u interesu Republike Hrvatske.

"Ne može biti plinske Južne interkonekcije bez Hrvatske. Hrvatska je energetski čvor, zainteresirana je za energetsku neovisnost. Imamo krajnji cilj, a to je postići energetsku neovisnost o ruskom plinu. Dakle, cilj je energetska neovisnost, ali različiti su putovi do ostvarivanja načina kako će se time upravljati, a tu treba dati prostora za razgovor i pregovore. Nikakvi pritisci i nikakve prijetnje sankcijama ne vode dobrom rješenju",  istaknuo je.

Hrvatski ministar naglašava da Dragan Čović ima njihovo povjerenje jer je on legitimno izabrani predstavnik hrvatskog naroda, predsjednik HNS-a BiH koje okuplja hrvatske stranke u BiH, kao i dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH. Dodaje da je Čović pokazao spremnost na saradnju te da je potrebno naći prostora za daljnji razgovor.

Govoreći o evropskom putu Bosne i Hercegovine, Grlić Radman je siguran da naša zemlja tim putem može krenuti u martu i otvoriti novo poglavlje što će, prema njegovom mišljenju, prostor zapadnog Balkana učiniti još stabilnijim.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()