EKSKLUZIVNO / Schmidt večeras donosi odluku o izmjeni Izbornog zakona

Građani BiH birali danas 518 članova organa vlasti na državnom, federalnom i kantonalnom nivou

02.10.2022. 19:11
  • Podijeli:
christian-schmidt-armin-durgut.jpg

Kako UNA ekskluzivno saznaje visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt večeras će donijeti odluku o izmjeni Izbornog zakona u BiH, a koja bi se retroaktivno odnosila na rezultate ovih izbora.

Naime, kako javljaju reporteri UNE Schmidt će posegnuti za Bonskim ovlastima još večeras, a radit će se o djelimično modificirane izmjenama u odnosu na one koje su objavljene u julu. 

Saznajemo da će Schmidt povećati klubove u Federaciji BiH sa 17 na 23 i odluke će donositi 11 delegata umjesto dosadašnjih šest, temeljem ovih rezultata.

Podsjećamo, građani BiH birali su danas 518 članova organa vlasti na državnom, federalnom i kantonalnom nivou. Birane su nove skupštine kantona, entitetski i državni parlament te članovi Predsjedništva BiH.

Ovjereno je 145 političkih subjekata (90 političkih stranaka, 17 nezavisnih kandidata i 38 koalicija) za učešće na izborima, međutim na glasačkom listić našlo se ukupno 127 političkih subjekata jer se osam stranaka pojavljuje na izborima samo u okviru koalicije, a 10 političkih stranaka nemaju ovjerene kandidatske liste. Ovjereno je i na glasačkim listićima se nalaze imena 7.258 kandidata.

 

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()