Efendić: Stranka za BiH neće biti dio vlasti koju bi nametnuo Schmidt

Istakao je kako sada "ispada da je važnije kakav rezultat imate u skupštinama kantona da bi formirali Vladu FBiH nego glasovi koje ste dobili za FBiH"

04.03.2023. 20:33
  • Podijeli:
Semir_Efendic_foto_YT-63c538f24cd67.webp Foto: YouTube

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić u večerašnjem intrevjuu za Face TV govorio je o mogućim rješenjima za formiranje Vlade Federacije BiH, poručujući da nema potrebe za privremenim rješenjima i da ih kao takva ne podržavaju.

Efendić smatra "da etnička reprezentativnost koja je utvrđena nakon posljednjih izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt( kojeg ne priznaju vlasti u RS), ne bi trebala ovoliko utjecati na formiranje vlasti". 

Istakao je kako sada "ispada da je važnije kakav rezultat imate u skupštinama kantona da bi formirali Vladu FBiH nego glasovi koje ste dobili za FBiH".

"Zato sada imamo i SDA koja se bori za legitimno predstavljanje. Meni je čudno da HDZ to objeručke ne prihvati i ne kaže, to je to, to je ono za šta smo se borili",  kazao je Efendić.

"Stranka za BiH i NES hoće da natjeraju Schmidta da ovo promijeni. Ako to ne uradi, on će biti taj koji je uveo i ojačao etnički sistem. Većina u oba doma postoji, a Vlada se ne može formirati. To su Schmidtova rješenja. Nismo spremni praviti rješenja preko koljena. Schmidt mi je rekao da smatra da niko ne smije blokirati, a da će se to riješiti ukoliko se desi. Stvari se moraju istjerati na čistac. Schmidt je trebao predvidjeti ovakvu situaciju, a očito nije",  stav je predsjednika Stranke za BiH.

Efendić je kategorično poručio da ne žele biti dio vlasti koju će nametnuti Schmidt.

"Mi nećemo u vlast ako Schmidt nametne formiranje vlasti. Nećemo da budemo nametnuti od strane visokog predstavnika, želimo pravila. Nećemo učestvovati u vlasti ako Schmidt eliminiše Lendu iz glasanja ili bilo koga drugog. Ako ga eskivira zvaničnim tumačenjem zakona to može. Privremeno tumačenje za nas nije rješenje",  ponovio je Efendić.

Otkrio je i pod kojim će uvjetima SBiH podržati formiranje nove vlade FBiH.

"Lendo je naš stav interpretirao na svoj način kada smo rekli da ćemo poštovati Ustav FBiH. Sve ovo je zakomplikovao i zakuhao visoki predstavnik. Da se nije desilo nametanje izmjena, mi bismo imali vlast u Federaciji. Postoji mogućnost da se ova situacija riješi ad hoc, a da pravila ostanu ovakva kakva jesu. Mi nismo za to. Nismo spremni pomoći da se solomonskim rješenjem, navrat-nanos, formira Vlada. Ne bismo podržali Vladu kojoj ne bi saglasnost dali i predsjednica i potpredsjednici po ovom Ustavu FBiH. Neka Schmidt izvini. Mislim da je pogriješio, da je rješenja donio neoprezno i da nije odblokirao Federaciju. Naš stav je vezan za postojeći Ustav i važeća pravila! Ako kažemo da potpredsjednik Bošnjak blokira, onda isto mora važiti iz Srbina i Hrvata. Da je obrnuta situacija, da saglasnost ne daje Bradara ili Stojanović, da li bi se ovo pitanje isto tretiralo",  pitao je Efendić.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()