Državna koalicija bez dogovora: Traže otvaranje pregovora od EU

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a rekao je da se ostalo na pozicijama koje su bile ali da će pokušati raditi kako bi došli do rezultata

27.02.2024. 17:42
  • Podijeli:
drzavna_koalicija_press_Mostar_foto_UNA-65de117005907.webp Foto: UNA

U Mostaru je danas održan sastanak državne koalicije.

Lider HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka je istaknuo da su se danas pokušali usaglasiti oko zakona, ali i da su imali i otvorena tehnička pitanja.

O Izbornom zakonu, Zakonu o Sudu BiH i Zakonu o sukobu interesa nisu se dogovorili, kazao je Čović, ali to se očekuje da se desi ove sedmice.

“Zaključak o izbornom zakonu, zakonu o sudu BiH i zakon o sukobu intersa nismo dogovorili u osnovi, ali došli smo do razine neke i tu je zaključak da povjerenstva nastave sa radom i ako s neko usaglasi da onda ti zakoni idu u proceduru. Žao mi je što nismo uspjeli napraviti iskorak u ovom vremenu a to se od nas očekivalo. U narednih par dana je za očekivati da možemo nešto usaglasiti”, istaknuo je.

Podsjetio je da su očekivali da u 12 mjesecu će dobiti otvaranje pregovaračkih procesa, ali i napomenuo da ova tri zakona minimun koji moraju završiti.

“Nastavit ćemo držati pozitivnu atmosferu, rok je ovaj tjedan”, poručio je Čović.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a rekao je da se ostalo na pozicijama koje su bile ali da će pokušati raditi kako bi došli do rezultata.

On je rekao da su najbliži da dogovore zakon o sukobu interesa ali da su ostali "zakovani" kada je riječ o zakonu o sudovima i Izbornom zakonu.

"I kada se ne složimo, radimo u atmosferi koja ipak ne znači nikakve sukobe i podjele. Probaćemo dalje da to riješimo", rekao je Nikšić.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a rekao je da se od EU traži da obezbjedi datum za pregovore te da smatra da je dosta toga urađeno i da 21. marta, Evropsko vijeće treba da da pregovore.

"Bez datuma o pregovorima to ne bi značilo ništa i bez datuma osjećali bi se prevarenima. Ostaje okvir od nekoliko zakona, zakon o sudu, zakon o sprečavanju sukoba interesa i Izborni zakon i naravno zakon o izboru sudija u Ustavnom sudu BiH koji smo rekli rješavati odmah poslije marta", rekao je Dodik dodajući da se uspjelo svesti priča o Izbornom zakonu na nekoliko tema, a to su izbori članova Predsjedništva BiH, izbora Centralne izborne komisije BiH. 

Dodao je da ako "nelegalni pokuša nešto da uradi srušio je BiH. Ukoliko nametne bilo šta što se tiče Republike Srpske, onda RS izlazi iz toga, na način da će organizirati izbore na svoj način".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()