Dom naroda FBiH usvojio Rezoluciju o zaštiti zraka i obavezao vladu da poradi na ovom problemu

Predlažući Rezoluciju, Klarić je obrazložila da veliki broj istraživanja jasno ukazuje na povezanost izloženosti zagađujućim materijama iz životne sredine i razvoja akutnih, hroničnih i malignih oboljenja kod ljudi

12.06.2024. 18:04
  • Podijeli:
parlament_fbih_una 3-6540e97bc82cc.webp Foto: Una

Dom naroda Federalnog parlamenta odobrio je na sjednici bez rasprave Rezoluciju o zaštiti zraka i unapređenju kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru u Federacije Bosne i Hercegovine, koju je predložila delegatkinja Sanela Klarić.
Predlažući Rezoluciju, Klarić je u pisanom materijalu obrazložila da veliki broj istraživanja jasno ukazuje na povezanost  izloženosti zagađujućim materijama iz životne sredine i razvoja akutnih, hroničnih i malignih oboljenja kod ljudi.

Zbog toga je zatražila, a Dom naroda odobrio, obavezu Vladi Federacije Bosne i Hercegovine da imenuje interdisciplinarnu radnu grupu koju će činiti predstavnici i predstavnice Ministarstva obrazovanje i nauke,  Ministarstva zdravstva, Ministarstva prostornog uređenja,  Ministarstva okoliša i turizma,  Ministarstva Pravde,  međunarodnih i domaćih nevladinih organizacija - nezavisnih eksperata, koji se bave zaštitom zraka u zatvorenom prostoru, čiji bi rezultati rada u prvoj godini od imenovanja trebalo da budu: akcioni plan za zaštitu djece i mladih od zagadenja zraka u zatvorenom prostoru; nacrt zakona o kvaliteti zraka u zatvorenom prostoru u Federaciji Bosne i Hercegovine;  nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o građenju u Federaciji Bosne i Hercegovine; izmjene i dopune Pravilnika o tehničkim svojstvima za dimnjake u građevinama, Ppravilnika o tehničkim svojstvima sistema ventilacije, djelimične klimatizacije i klimatizacije u gradevinama i Pravilnika o tehničkim svojstvima sistema grijanja i hlađenja građevina; analiza usklađenosti Pravilnika o graničnim vrijednostima kvaliteta zraka (2005.) i Pravilnika o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definiraniu vrsta zagadujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka (2012.) s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju da devet od deset ljudi udiše zrak u kojem koncentracije zagadujućih materija premašuju ograničenja data u smjernicama, a slabo i srednje razvijene zemlje pate od najveće izloženosti. Zagađujuće materije se mogu zadržavati duže u zraku u zatvorenim prostorima i tako uticati na ljude preko disajnog i probavnog trakta ili kože. Djeca su najosjetljivija na zagađenja, najčešće zbog nezrelosti njihovog respiratornog, imunološkog, reproduktivnog trakta, centralnog nervnog i probavnog sistema.

Simptomi i oboljenja koje izazivaju pojedine zagađujuće materije iz unutrašnjeg zraka su prepoznati i definisani u preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, kao i u rezolucijama, akcionim planovima i uredbama institucija Evropske unije (EU). S pandemijom virusa SARS-COV-2 pitanje kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru postaje još aktuelnije jer su i djeca i odrasli bili primorani da više vremena provode u zatvorenom prostoru, uz povećanje rizika od zaraze i razvoia bolesti u zagađenim, vlažnim, zagušljivim i nedovoljno ventiliranim prostorima, obrazložila je Klarić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()