Dodik u Bjelorusiji: Sutra razgovor sa Lukašenkom o bilateralnoj saradnji

Dodik je ukazao da Lukašenko, na čiji je poziv stigao u Minsk, decenijama vodi ovu zemlju, za koju je preuzeo odgovornost u najtežim okolnostima raspada bivšeg Sovjetskog Saveza.

18.02.2024. 19:11
  • Podijeli:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će sutra sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom u Minsku razgovarati o bilateralnoj i drugoj saradnji, a da je u primarnom interesu njegov pogled na sukob u Ukrajini, od kojeg ne zavisi samo položaj Bjelorusije, nego i odnosi na globalnom nivou.

Dodik je ukazao da Lukašenko, na čiji je poziv stigao u Minsk, decenijama vodi ovu zemlju, za koju je preuzeo odgovornost u najtežim okolnostima raspada bivšeg Sovjetskog Saveza.

"Danas smo mogli da vidimo da je, uprkos tome što je prošla kroz tranziciju i danas ima sankcije, riječ o zemlji u kojoj privreda funkcioniše, u kojoj civilni i javni život funkcioniše. Minsk je grad koji može da pretenduje da bude jedan od najurednijih, najsređenijih i najčistijih gradova u kojima smo bili", rekao je Dodik za RTRS i ATV.

On je dodao da je Lukašenko čovjek koji ima iskustvo i da će biti zanimljivo čuti njegove poglede.

"Prije svega me interesuje bilateralna saradnja koju smo počeli današnjom posjetom bolnici. Moram da zahvalim za činjenicu da smo imali povoljne uslove da naš 21 građanin, od kojih troje djece ovdje transplantiraju organe, 28 ih još čeka i to pod uslovima koji važe za bjeloruske građane, što je veoma važno", istakao je Dodik.

On je podsjetio da je delegacija Republike Srpske posjetila i "Holding kompaniju Belkommunmaš", koja se bavi proizvodnjom transportnih vozila, autobusa i tramvaja.

"O svemu tome ćemo razgovarati, ali u primarnom interesu je njegov pogled na sukob u Ukrajini sa kojom Bjelorusija graniči", naveo je Dodik.

On je ukazao na činjenicu da od razvoja te situacije ne zavisi samo položaj Bjelorusije, nego i Evrope i odnosa na globalnom nivou.

"Biće interesantno slušati čovjeka koji je bio domaćin Minskog sporazuma, za koji s sjedne strane bivši njemački kancelar Angela Merkel, kada je otišla sa pozicije kancelara rekla da je to bilo blefiranje u kojem su oni htjeli da navuku Rusiju da se malo opusti, a da u međuvremenu naoružaju Ukrajinu, i dio to se i danas vidi", rekao je Dodik.

On je dodao da će Lukašenka pitati i o tome i da je zanimljivo o svemu tome znati.

Dodik je rekao da da bi volio da građani Republike Srpske malo drugačije vide Bjelorusiju od stereotipa koji je nametnuo zapadni mejnstrim.

Predsjednik Republike Srpske je ukazao da Bjelorusija jeste pod sankcijama, ali da ima značajan izvoz, odnosno povećanje bruto domaćeg proizvoda od četiri odsto, što je san za mnoge evropske zemlje.

"Oni su se orijentisali na druga tržišta koja su veća i značajnija od EU, ali to možete ako imate jako vođstvo kakvo ima predsjednik Lukašenko. O svemu tome želim da razgovaram sa njim", naglasio je Dodik. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()