Dodik sa Kozare: Spreman sam ići do kraja

U svom govoru poručio je da dolazi ovdje svake godine da poruči istinu

02.07.2023. 12:30
  • Podijeli:
Dodik_kozara_UNA4-64a159f2b0b15.webp Foto: UNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prirustvovao je danas obilježavanju 81. godišnjice bitke na Kozari.

U svom govoru poručio je da dolazi ovjde svake godine da poruči istinu.

"Popeli smo se i ove godine na vrhove Kozare da bismo se zavjetovali našim državama - Republici Srpskoj i Srbiji i našoj slobodi. Ovo je Kozara za koju se narod borio goloruk, protiv mašinerije koja ja željela da ga uništi. Preživjeli smo zato što smo se borili. Ovo je nesalomljiv narod. Moja, kao i mnoge generacije, vaspitani smo na Kozari i na tome šta je Kozara za naš narod. Kozara je ona koja je stradala. Najbolje o tome govore naše pjesme. 'Oj Kozaro, ne treba ti kiše, junaci te krvlju natopiše'. Ovo je razumljivo svakome. Ne bi trebalo ništa više ni objašnjavati. Narod se ovdje borio u cjelini", istakao je Dodik.

Kako je i obećao, danas je na Kozari, prokomentarisao jučerašnje odluke Christiana Schmidta, kojima je suspendovao zakone o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika, kojeg ne priznaju vlasti u Republici Srpskoj, u Službenom listu RS i o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH.

"Republika Srpska odbacuje Schmidta kao visokog predstavnika, zato što ga nije potvrdio i prihvatio Savjet bezbjednosti, a ne iz inata. On nema legitimitet, on je dio podvale srpkom narodu u cjelini, koji bi trebao da ga dovede do toga da izgubi identitet. Ovo je sinhronizovan napad s ciljem da se sruše vlasti u Republici Srpskoj i Srbiji. U ovom trenutku, na sceni je napad i na Vučića i na mene", kazao je Dodik.

Dodao je da ako skinete jednog, lako ćete i drugog.

"Pored toga, što razumijemo kontekst, Sarajevo, zajedno sa dijelom međunarodne zajednice, Republiku Srpsku žele da podrede, a Srbiju da oslabe. Aneks 10 je rekao da visokog predstavnika biraju strane potpisnice, a da taj izbor potvrđuje Savjet bezbjednosti UN. Ovo nije poštovano i u jednom slučaju. Schmidt se lažno predstavlja od prvog momenta kada je došao u BiH", smatra Dodik.

"Ono što je juče urađeno, dio je plana da se disciplinuje Republika Srpska, a njen predsjednik napravi monstrumom, čovjekom sa kojim se ne može razgovarati. Razmatramo mogućnost da tog Schmidta tužimo njemačkom zakonodavstvu za lažno predstavljanje. Advokati nam kažu da je to moguće. Vjerujem da ćemo taj proces pokrenuti u Njemačkoj. Ovo je dio projekta koji je osmislila Angela Merkel. 24.000 eura mjesečno može da bude motiv da od sebe pravite budalu. Plus, ne plaćate porez ni ovdje, ni u svojoj zemlji. Narodna skupština neće prihvatiti odluke koje su na ovaj način donesene", naglasio je Dodik.

Upitao je šta znače te odluke? 

"Znači, ako ne budem provodio te odluke, mene će uhapsiti i isporučiće me nekom muslimanskom tužiocu, a on će me proslijediti nekom muslimanskom sudiji, koji će me osuditi na zatvor. Ovi zakoni neće biti poništeni i mi ćemo ih provoditi, pa ćemo vidjeti šta će biti. Ove zakone je Narodna skupština RS usvojila dvotrećinskom većinom i oni će ostati na snazi i ja ću ih proglasiti", kazao je Dodik.

Dodao je da nakon 30 godina, moramo da odlučimo šta je BiH. 

"Da li ćemo BiH kao samostalnu zemlju ili će ona ostati protektorat i kolonija? Hoće li se Ustav poštovati ili će se kršiti kao što to čine sudije Ustavnog suda? Čak nisu mogli da istrpe ni to da su Srbi dio kvoruma. Trebamo očekivati da će nam se to desiti i u Parlamentarnoj skupštini i u Savjetu ministara? Sve ovo je pokušaj da se razgradi Republika Srpska. Mi u Republici Srpskoj nikada nismo tražili ništa što ranije nije propisano Ustavnom i Dejtonskim sporazumom. Međunarodna zajednica to, očigledno, smatra manom. Nas, koji branimo Dejtonski sporazum, pokušavaju napraviti njegovim rušiteljom", istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, njihov završen posao se ogleda u nestanku Republike Srpske i proglašenju Kosova.

"Generatori problemi leže u Sarajevu, SAD, Velikoj Britaniji i nemoćnoj Evropskoj uniji, koja ne smije da bekne pred Amerikom i Britanijom", smatra Dodik. 

Potom je najavio sljedeće korake.

"Ojačaćemo međuentitetsku liniju. Proglasićemo da Sud i Tužilaštvo BiH i SIPA nemaju nadležnost u RS. I jačaćemo policiju. Ne oščekujem da će na nas krenuti oružanom silom, ali ako krenu mi se nećemo opirati. Ako sad pokleknemo i ne budemo odlučni, nestaće nas za 10 godina. Ako budemo hrabri i istrajni, opstaćemo", dodao je Dodik.

Za jesen je najavio da će predstaviti novu politiku, ne ulazeći u detalje, o tome šta namjerava raditi u narednom periodu.

Dodik je kazao kako je spreman ići do kraja.

"Ako budem išao do kraja, možemo ičekivati jedan od dva scenarija. prvi je da će nam oduzeti imovinu i da nećemo imati ništa. Drugi je da će ostati RS, ali da nećete imati Dodika. Ja sam za ovu drugu opciju i spreman sam podnijeti tu žrtvu", kazao je.

Dodik je još jednom ponovio da niko ne želi sukob.

"Mnogo je lažnih stvari izneseno od muslimanske strane nakon sastanka u Konjicu. Oni kažu da smo mi došli da pravimo nerede. Da smo došli da pravimo nerede, ne bismo došli u Konjic", poručio je.

Također Dodik se izvinuo i porodici Đoković za "glupost koju su namjestili određeni ljudi".

"Što se tiče EU, predložio sam da se ide u realizaciju 14 prioriteta, što su muslimani odbili, a Satler podržao njih. Imam početničku energiju da imovina ostane u vlasništvu Srpske i da se ne mijenja proces odlučivanja. Ne krijemo da želimo slobodu, ako ta sloboda ne može da se ostvari u okviru BiH, onda će se ostvariti izvan nje. Vama je dosta Dodika, i meni je dosta vas! Mislim da ipak treba da stavimo 14 prioriteta i da ih završimo", poručio je.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska će odlučiti o daljim koracima.

"Zahvalan sam partnerima u koaliciji, ali i SDS koji je shvatio situaciju. Schmidt nije imao pravo, ovo je nepravno, ovo nema veze sa elementarnom logikom.
Važno je da se očuva stabilnost Srbije, osuđujemo svaki pokušaj zelenih, crvenih i šarenih revolucija, odbacujemo sve što je Schmidt predložio. Nećemo odlučivati ni o jednom putu ka EU, dok svih 14 prioriteta ne bude zadovoljeno", naglasio je.

Poručio je da nekada nije valjao Milošević, Karadžić, Plavšić, Jelić… pa sad ne valjam ni on.

"Važno mi je da valjam Republici Srpskoj. Ostaću da se borim za Republiku Srpsku. BiH se survala s ovim. Republika Srpska ne planira secesiju, branićemo se političkim sredstvima", istkao je Dodik.

Na kraju obraćanja ponovio je poznate stavove kako Srbi u BiH nisu bosanski srbi, te da postoji jedinstvo srpskog naroda u srbiji i BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()