Dodik: Gutereš nije nadležan da tumači Dejton

"Guteres potpuno ignoriše činjenice i propise, te da je bio zatečen, iznenađen i ogorčen njegovim pismom", rekao je Dodik

22.07.2023. 13:51
  • Podijeli:
Milorad Dodik_Foto Tanjug_Srna_Borislav Ždrnja-64b7d13a3bd88.webp Foto: Tanjug / Srna / Borislav Ždrnja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da generalni sekretar UN Antonio Gutereš nije nadležan da tumači Dejtonski sporazum, ali da je svojim odgovorom na pismo srpskog člana Predsjedništva Željke Cvijanović potvrdio da Kristijan Šmit nije imenovan za visokog predstavnika.

Dodik je rekao da Guteres potpuno ignoriše činjenice i propise, te da je bio zatečen, iznenađen i ogorčen njegovim pismom.

"U pitanju je ozbiljna propaganda i aktivnost koja se preduzima protiv Republike Srpske koja je stigla na najveći nivo svjetske organizacije", rekao je Dodik novinarima u Prijedoru.

Dodik ističe da to ne znači da Republika Srpska nije u pravu.

"Mi smo tražili od /Guteresa/ da odgovori da li je /Šmit/ imenovan, a ne odluku o tome. Guteres/ nije onaj koji tumači Dejtonski sporazum i šta on ima nama da govori o tome. Guteres nije potvrdio da je Šmit imenovan i on za nas ostaje nepotvrđen od Savjeta bezbjednosti", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao da Dejtonski sporazum u Aneksu 10 kaže da visoki predstavnik mora biti imenovan od Savjeta bezbjednosti i da za to mora biti donesena relevantna rezolucija.

"Ako se to desi u svim prethodnim slučajevima, a samo ne u ovom /u slučaju Kristijana Šmita/, onda ovo izgleda kao dječija priča gdje ste uhvaćeni u nekom lopovluku i prebacujete na drugoga - nisam ja, nego on", rekao je Dodik.

On je naveo da su UN i Amerikanci sve vrijeme bježali od toga da UN budu nadležne za Dejtonski sporazum i bojali se razvoja situacije sa Rusima i Kinezima i kako bi to izgledalo na nivou svjetske organizacije.

"Postavlja se pitanje zašto se svake godine dva puta godišnje raspravanja o izvještaju o BiH? Zašto kada vi niste nadležni? Ako nisu nadležni, zašto je onda Pedi Ešdaun radio ono što je radio? Da li to znači da je to bespravno? Ako tačno ono što on /Guteres/ kaže, zašte ste onda imenovali Pedija Ešdauna? To onda znači da ste to bespravno uradili", rekao je Dodik.

Ako je tako, kaže Dodik, budući da nismo međunarodno priznata država i iako nismo članica UN, možemo razgovarati sa nekim članicama o tome možemo li tražiti obeštećenje.

"Jer zašto ste nam to radili ako niste bili nadležni?", upitao je Dodik.

Dodik je istakao da će Srpska nastaviti da primjenjuje svoje zakone, propise i ići će dalje.

"Mi nismo protiv evropskog puta BiH, ali priznajem da nisam entuzijasta kao što sam bio prije. Sa druge strane, apsolutno sam protiv članstva u NATO i mislim da je NATO bio korektan i nije tu da uređuje politiku. Ako NATO bude upotrebljen , to znači da će nas razgraničiti", rekao je Dodik.

Ako neko hoće NATO, kaže Dodik, onda neka ga dovede.

"Mi nismo digli oržje, mi se bavimo politikom, političkim procesima i imamo pravo na naše političko posmatranje i institucionalno smo veoma odrđeni po tom pitanju. BiH će morati da se vratiti na dejtonsko podešavanje i ja samo hoću ono što je Republici Srpskoj dato Međunaordnim mirovnim sporazumom i šta piše u Ustavu i ništa drugo neću", rekao je Dodik.

Ako ćete nam to i dalje oduzimati, kaže Dodik, naravno da ćemo se boriti politički.

"Kako mislite donositi odluke na nivou Sarajeva ako nas nema? Zašto mislite da mi moramo da glasamo za ono što vi predlažete?", upitao je Dodik.

On je istakao da rukovodstvo Republike Srpske pokušava da održi ono što je bitno za njen subjektivitet i da ljudi moraju da budu sigurno u ono što njeno rukovodstvo radi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()