Delić uvjerava: Suzbićemo sivo tržište

"Ovom dopunom Zakona o radu omogućava se legalan rad studentima, te sticanje radnih navika tokom školovanja, što će im poboljšati položaj na tržištu rada nakon završetka obrazovanja", istakao je Delić.

22.12.2023. 15:53
  • Podijeli:
Adnan Delić-6585a208532a3.webp Foto: VLADA FBIH

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić smatra da će dopune Zakona o radu u Federaciji BiH /FBiH/, koje je danas usvojila Vlada FBiH, a koje omogućavaju rad redovnim, vanrednim i studentima koji studiraju na daljinu, suzbiti rast sivog tržišta.

"Ovom dopunom Zakona o radu omogućava se legalan rad studentima, te sticanje radnih navika tokom školovanja, što će im poboljšati položaj na tržištu rada nakon završetka obrazovanja", istakao je Delić.

Delić očekuje da ovo zakonsko rješenje što prije bude na dnevnom redu domova Parlamenta FBiH kako bi njegova primjena počela prije sezone u kojoj se na tržištu rada, posebno u uslužnim djelatnostima traži uvijek radnik više, saopšteno je iz Federalniog ministarstva rada i socijalne politike.

Dopunama Zakona o radu studentima se omogućava rad na privremenim i povremenim poslovima u trajanju do 180 dana, odnosno šest mjeseci tokom jedne kalendarske godine, s tim da su u tekst Zakona ugrađeni svi mehanizmi zaštite na radu, što podrazumijeva i da studenti ne smiju biti angažovani na poslovima povećanog rizika.

Dopuna Zakona o radu ide po skraćenoj proceduri.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()