Danas ročište Debevcu i Megmedagiću: Tužiteljstvo najavljuje nove dokaze

Ko je uznemiravao i lažno se predstavljao, iz Tužilaštva, ali i SiPA-a za sada bez odgovora

15.02.2024. 08:34
  • Podijeli:
osmica debevec agencije-6580800cdcef5.webp Foto: Agencije

Danas je novo ročište o produljenju pritvora za suspendiranog predsjednika državnog Suda Ranka Debevca i bivšeg direktoRa OSA-e Osmana Mehmedagića. Tužilaštvo najavljuje nove dokaze, zbog kojih traže dodatnih 30 dana pritvora. Istraga je inače proširena, a uhapšena je još jedna osoba osumnjičena za lažno predstavljanje.

Ko je uznemiravao i lažno se predstavljao, iz Tužilaštva, ali i SiPA-a za sada bez odgovora. Mediji špekuliraju da je riječ o Milislavu Pijuku uposleniku suda koji je navodno javljao Debevcu koji svjedok daje iskaze tužiteljici Bojani Jolović. Zvanično uhapšena osoba tereti se za dva djela, u ovom trenutku teško je reći u kakvoj su vezi s optuženima. Osim za lažno predstavljanje u informaciji iz Tužilaštva navedeno je i krivično djelo iz član 29 Zakona o ravnopravnosti spolova koji kaže:

“Ko čini nasilje, uznemiravanje ili seksualno uznemiravanje utemeljeno na spolu kojim se ugrožava mir,duševno zdravlje i tjelesni integritet kaznit će se kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina”.

Prethodno je iz Tužilaštva saopšteno da je ova pravosudna institucija proširila istragu u predmetu Debevec i Mehmedagić zbog sumnji na koruptivne aktivnosti i druge nezakonitosti. Pripadnici SIPA e izvršili su pretrese i izuzimanje predmeta na ukupno šest lokacija u Sarajevu..

Navodno su traženi predmeti koji su poklonjeni Ranku Debevcu. Nezvanično i sat, kojeg je predsjedniku Suda za usluge poklonio Zdravko Mamić bivši potpredsjednik zagrebačkog Dinama koji je iz Hrvatske prebjegao u BiH. U Tužilaštvu je navodno još prošle sedmice saslušan i biznismen Ljiljanko Palac koji je bio spona između Mamića i Debevca, ali i sam Mamić. Kao kontakt spominje se i hercegovačka kompanija Kramar.

Nijedan od ovih navoda nije zvanično potvrđen u Tužilaštvu BiH. Kazali su nam biće jasnije nakon sutrašnjeg ročišta pred Sudom BiH gdje će za suspendiranog predsjednika suda i bivšeg direktora OSA-e zatražiti produženje pritvora za još 30 dana uz predočenje novih dokaza zbog čega je istraga proširena.

Podsjetimo da se Debevec I Mehemedagić prema optužnici terete za zloupotrebu službenog položaja, prisluškivanje dežurnog tužitelja i zaposlenika suda koji su 2020.godine radili na više predmeta. Na prošlom ročištu za određivanje pritvora tužiteljica je otkrila šokantne podatke o još 60 naloga za prisluškivanje koji su u međuvremenu uništeni

Advokati optuženih proširenje istrge nisu željeli komentirati, dok je za novinarska pitanja ostao nedostupan i Zdravko Mamić. Debevec i Mehmedagić su u pritvoru od 18. decembra prošle godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()