Vanja Bjelica - Prutina ne želi dati ostavku u CIK-u BiH

Kaže da je takav zahtjev Vlade Republike Srpske u pravnom smislu nezakonit

08.04.2024. 14:35
  • Podijeli:
cik bih una-65f57ea65f6ef.webp Foto: UNA

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, do danas nije zaprimila zaključak Vlade Republike Srpske, kojim poziva sve članove organa za sprovođenje izbora iz Republike Srpske, da podnesu ostavke na dužnost, a o čijem sadržaju su članovi informisani putem medija, saopćila je Vanja Bjelica - Prutina, član CIK BiH.

“Navedeni zaključak se od strane različitih nosilaca izvršnih funkcija u medijima različito interpretira, na način da neki ukazuju da se isti odnosi i na članove Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, dok drugi ističu da je isti upućen isključivo članovima gradske i opštinske izborne administracije. Zbog navedenog, u vezi sa upitom za moje postupanje, ukazujem da su prava i obaveze člana Centralne izborne komisije BiH, propisani Izbornim zakonom BiH, te da kao takva ne mogu biti predmet ograničavanja ili ukidanja, pa ni zahtjevanja ostavke od strane vlade bilo kojeg eniteta”, poručila je Vanja Bjelica – Prutina.

Dodala je i da takav zahtjev, u pravnom smislu, smatra nezakonitim, a u političkom smislu, isti smatram svojevrsnim pristiskom na nezavisan i nepristrasan rad člana Centralne izborne komisije BiH.

“Uvažavajući princip vladavine prava, te obavezu nepristrasnog i apolitičnog djelovanja, kategorično odbacujem svaki pokušaj uplitanja u moj rad, kao i svaku vrstu političkog pritiska”, zaključila je Bjelica – Prutina.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je prije dva dana usvojila zaključak kojim se od članova Centralne izborne komisije BiH, koji su iz Republike Srpske, traži da podnesu ostavke. Ovaj zahtjev je upućen nakon što je Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH.

“Izražavajući opredjeljenje za potpuno poštovanje i dosljednu primjenu međunarodnog prava, Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Ustava Republike Srpske, stav Vlade Srpske je da se zakoni mogu mijenjati samo u parlamentarnom postupku”, navedeno je u saopštenju Vlade Republike Srpske.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()