CIK ponovo priznao sporni listić PDP-a: Hoće li SNSD izgubiti delegata u Domu naroda?

Ovo je odlučeno na današnjoj sjednici CIK-a BiH, gdje je pet članova bilo za ovu odluku te dva protiv. Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić i član Vlado Rogić bili su protiv ovakve odluke

30.05.2024. 13:25
  • Podijeli:
cik bih 3 una crop.jpeg Foto: UNA

Centralna izborna komisija BiH ponovo je priznala sporni listić liste PDP-a za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a u vezi izbora delegata u ovu zakonodavnu instituciju iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Ovo je odlučeno na današnjoj sjednici CIK-a BiH, gdje je pet članova bilo za ovu odluku te dva protiv. Predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić i član Vlado Rogić bili su protiv ovakve odluke.

"Faktički se vraćamo na početak kada je dostavljen materijal Narodne skupštine odnosno njene komisije i smatram da mi sada utvrđujemo rezultate kako smo uvijek utvrđivali", rekao je Željko Bakalar, član CIK-a.

Rogić je kao član CIK-a rekao da će glasati na isti način kao ranije u sva četiri slučaja, bez obzira na žalbe.

"U svim slučajevima sam glasao da je nevažeći listić i glasaću i dalje", naveo je on te dodao da to radi na temelju iskustva od 20 godina.

Podsjećamo, nakon održanih posrednih izbora delegata u Dom naroda Komisija za izbor i imenovanje NSRS je konstatovala da je PDP-ova lista osvojila 11 glasova, a da je jedan glasački listić nevažeći.

PDP je podnio prigovor CIK-u, u kojem stoji da je Komisija protivpravno i pogrešno utvrdila sporni listić nevažećim. CIK je utvrdio da su rezultati posrednih izbora delegata u Dom naroda iz NSRS okončani, a da je PDP-ova kandidatska lista osvojila 12 glasova.

Međutim, Sud BiH je usvojio žalbu SNSD-a i utvrdio da navedeni zaključak CIK-a nije prihvatljiv jer nijedna stranka o čijim se prijedlozima kandidatskih lista glasalo nije izjavila prigovor odnosno žalbu.

Praktično, priznanjem listića PDP-ovog kandidata Nenada Vukovića on sada ima 12 glasova koliko i SNSD-ova kandidatkinja Snježana Novaković Bursać. Sada će žrijeb odlučivati o izboru jednog od pet delegata koji se biraju iz NSRS u Klub Srba u Domu naroda BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()