CIK: Naređeno ponovno brojanje glasova za Parlament BiH, FBiH i Skupštinu RS

Naime, kako je rečeno na sjednici ovog državnog tijela, razlog za ponovno brojanje su "uočene nepravilnosti za ove nivoe vlasti"

11.10.2022. 14:30
  • Podijeli:
cik_izbori-1663827735836.webp Foto: CIK

Na 62. sjednici Centralne izborne komisije BiH odlučeno je da će se ponovo brojati glasački lisitići sa 45 biračkih mjesta za Parlament BiH, Parlament FBiH i Skupštinu RS.

Naime, kako je rečeno na sjednici ovog državnog tijela, razlog za ponovno brojanje su "uočene nepravilnosti za ove nivoe vlasti".

Glavnom biračkom centru u Sarajevu naređeno je da ponovo otvori i prebroji sve listiće za ove nivoe vlasti.

Kako je precizirano, brojat će se i 17 biračkih mjesta za skupštine kantona u entitetu FBiH.

Irena Hadžiabdić istakla je da CIK ovim činom uklanja "mrlje" s izbornog procesa. Dodala je i da je Izborni zakon izmijenjen i da su neke od promjena rezultat intervencije visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Željko Bakalar istakao je da postoji veliki interes javnosti za ponovljena - kontrolna - brojanja glasačkih listića.

Vlado Rogić je stava da podržava odluku o ponovnom brojanju vreća za parlamente bih, entiteta i kantona.

Ponovio je protivljenje ponavljanja brojanja svih glasačkih listića u izborima za predsjendika i potpredsjednike entiteta RS. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()