CIK BiH pokreće postupak protiv 47 političkih stranaka, prekršili Zakon o finansiranju

Kontrola i revizija

18.04.2024. 20:05
  • Podijeli:
cik bih una-65f57ea65f6ef.webp Foto: UNA

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) održala je danas sjednicu na kojoj je, između ostalog, razmatrana informacija o planiranim i isplaćenim sredstvima političkim subjektima u 2023. godini.
Među osam tačaka dnevnog reda razmatrane su ostavke i dodjele zamjenskih mandata.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je, pored ostalog, na današnjoj sjednici primila k znanju informaciju o izvršenom pregledu, kontroli i reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2021. godinu, sa nalazima revizije i Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2021. godini.

Također je razmatrana informacija o planiranim i isplaćenim sredstvima političkim subjektima u 2023. godini iz budžeta svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će, u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih stranaka, pokrenuti postupak protiv 47 političkih stranaka, za koje je pregledom i revizijom njihovih finansijskih izvještaja utvrđeno da postoji osnovana sumnja da su u 2021. godini prekršile odredbe Zakona o finansiranju političkih stranaka.

Navedeni izvještaji o reviziji političkih stranaka sa nalazima revizije i mišljenjem revizora će biti objavljeni na internet stranici www.izbori.ba, a mišljenje revizora i u Službenom glasniku BiH.

Prema podacima, prikupljenim od nadležnih organa i institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, za finansiranje političkih subjekata u 2023. godini planirana su sredstva u iznosu od 20.996.233 KM. Od planiranog iznosa isplaćeno je 96 posto, odnosno političkim subjektima su isplaćena sredstva u iznosu od 20.293.347 KM.

Informacija ne sadrži podatke o uplatama sredstava političkim subjektima iz budžeta Srenjobosanskog kantona, Općine Breza i Općine Kalinovik jer ih još nisu dostavili.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine će također na svojoj internet stranici objaviti podatke o planiranim i isplaćenim sredstvima političkim subjektima u 2023. godini iz budžeta svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, izuzev Srednjobosanskog kantona, Općine Breza i Općine Kalinovik.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()