Brisel: Belgijski kralj Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni principijelnu podršku Kraljevine Belgije

25.03.2024. 22:20
  • Podijeli:
Becirovic_kralj_Filip_Belgija_foto_PredsjednistvoBIh-6601b0c04e6bd.webp Foto: Predsjedništvo BiH

Njegovo Veličanstvo kralj Belgije Filip (Philippe) u audijenciju je primio predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića u okviru zvanične posjete Kraljevini Belgiji. Riječ je o prvom susretu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH s kraljem Filipom, koji je preuzeo prijestolje u julu 2013. godine.

Tokom srdačnog razgovora u kraljevskoj palati u Briselu (Bruxelles), na samom početku Bećirović je izrazio zadovoljstvo što je do ove posjete došlo uoči obilježavanja trideset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Belgije, kao i četiri dana nakon Odluke Evropskog vijeća o otvaranja pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom.

Ocijenjeno je da između dvije zemlje postoje odlični diplomatski i politički odnosi, koje odlikuju visok stepen razumijevanja i međusobnog uvažavanja. U tom kontekstu pozdravljena je odluka Kraljevine Belgije da otvori Ambasadu Kraljevine Belgije u Sarajevu, posebno u kontekstu važnih geostrateških dešavanja na evropskom kontinentu. Bećirović je istakao da će to doprinijeti dodatnom jačanju odnosa dvije zemlje na političkom i ekonomskom planu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović rekao je da Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni principijelnu podršku Kraljevine Belgije nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. On se zahvalio kralju Filipu na podršci koju Kraljevina Belgija pruža Bosni i Hercegovini na putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama, a što je potvrđeno i pozitivnom odlukom Evropskog vijeća o otvaranju pregovora EU s Bosnom i Hercegovinom. Bećirović je istakao važnost belgijskog šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem EU, i zahvalio se na aktivnostima Kraljevine Belgije u prva tri mjeseca predsjedavanja.

Bećirović je pozvao kralja Filipa da ponovo posjeti Bosnu i Hercegovinu i naglasio da bi svim građanima i narodima u našoj zemlji bila čast da belgijskom kralju još jednom iskažu gostoprimstvo. Kralj Filip je rekao da gaji posebne osjećaje prema Bosni i Hercegovini, i da se s radošću prisjeća posjeta Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Međugorju. Istakao je da s pažnjom prati dešavanja u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu, te da podržava evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()