Bosna i Hercegovina korak bliže EU

Šta nakon 21.marta?

13.03.2024. 20:45
  • Podijeli:

Bosna i Hercegovina korak bliže Evropskoj uniji. 

Juče je vijest dana stigla iz Brisela i to u vidu obećanja da će BiH dobiti zeleno svijetlo za otvaranje pristupnih pregovora.

A danas donosimo reakcije, kao značenje pristupnih pregovora i najvažnije pitanje: Šta nakon 21. marta?

Ko je zaslužan za otvaranje pregovora o članstvo BiH u EU, teško je utvrditi. Svako pokušava da preuzme dio zasluga. Hrvatska evro-parlamentarka Željana Zvonko tvrdi da je Hrvatska najzaslužnija za otvaranje pristupnih pregovora jer je, kako kaže, Andrej Plenković predsjednicu EK i premijera Ruttea odveo u Sarajevo.

"Odveo ih je u Sarajevo i pokazao im gdje se može napraviti sljedeća žarišna tačka ukoliko BiH ne dobije mjesto koje će označavati mir i stabilnost."

"Željana Zovko igra jednu specifičnu ulogu u hrvatskoj diplomatiji i ona vrlo često služi da alarmira zvaničnike u evropskoj komisiji kao da tobože ovdje ima nekog radikalizma i da je ovo krizno žarište u kojem narodi trebaju da se pobiju opet a to čisto radi da bi se napravio neki pritisak da bi se hrvatskoj politici udovoljilo. A Hrvatska kroz Željanu Zovko najviše lobira za izborni zakon kakav hoće Dragan Čović, kaže Jahja Muhasilović, vanredni profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. ž

Ovaj korak nije loš, ali ne treba biti previše euforičan, poručuje profesor Muhasilović. Ovo je samo početak aktivnih odnosa sa Evropskom unijom.

"Ovo sve do sada, i kandidatski status i ono prije toga je bilo zagrijavanje za početak pregovaračkog procesa. Pregovarački proces, to nam pokazuje primjer mnogih drugih država, može trajati i nekoliko decenija. Turska je od 2005 u pregovaračkom statusu i ne treba biti previše euforičan, to ne znači da ćemo mi vrlo brzo ući u Evropsku uniju i najteži dio posla je tek pred nama", kaže Muhasilović.

Zvanična odluka slijedi 21. marta a šta nakon toga?

"Poslije toga jedan skrining, odnosno pregled usklađenosti zakonodavstva Bosne i Hercegovine sa zakonodavstvom EU. U tom skriningu, ako uzmemo u obzir da je Ukrajina završila taj skrining, koja je dobila nekoliko mjeseci ranije tu ponudu. Taj skrining tačno pokaže u svakom poglavlju tri stvari: koje je zakonodavstvo usklađeno, koje treba uskladiti i koje je neusklađeno", ističe Draško Aaćimović,  bivši ambasador BiH.

Nakon toga se utvrđuje datum za početak pregovora sa EU. Zbog izbora u Evropskoj uniji to se neće desiti prije početka sljedeće godine, smatra Aćimović. Pitali smo sagovornike je li ovo zasluga bh. političara?

"Oni nemaju stvarnu želju, nemaju jedinstvo za ostvarivanje ulaska u Evropsku uniju i možda ono što je najvažnije ovo je jedna krizna odluka. Vidimo da uopšte nije važno šta se usvojilo, da li su se ispunili prioriteti, njih svih 14 prioriteta i to je vrlo zabrinjavajući signal rata koji se širi između Ukrajine i Rusije", kaže Aćimović.

"Oni su krenuli linijom manjeg otpora, upravo tri zakona koja je bilo najlakše usvojiti. Čak su i revidirali te zakone. Ukoliko uđete u detalje naročito Zakona o sukobu interesa, tu su dosta mijenjali, vidjećete da to nije skroz usaglašeno sa evropskim zakonom ali čisto zbog evropskog momentuma EU je odlučila da i na to zažmiri", kaže Jahja Muhasilović,  vanredni profesor na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.

 Ali koliko dugo će Evropska unija žmiriti i smanjivati svoje kriterije kada je u pitanju Bosna i Hercegavina? To ćemo najvjerovatnije saznati nakon dana D- 21. marta.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()