Borjana Krišto poslanicima i delegatima izložila ekspoze

Put prema EU biće temlje rada Vijeća ministara

28.12.2022. 12:17
  • Podijeli:
predstavnički_krišto_una-63ac2288ef507.webp Foto: Una

Borjana Krišto, kanditat za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH obratila se danas poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ona se u svom ekspozeu na vanrendoj sjednici Predstavničkog doma BiH, govorila o onome što je potrebno uraditi kako bi BiH pristupila EU, ali i kako bi  se osigurala bolja ekonomska, ali i  sigurnosna situacija u BiH.

"Mnogo puta sam imala priliku govoriti u ovoj dvorani, U svojim izlaganjima uvijek sam s dubokim poštovanjem govorila pred ovim domom. S istim poštovanjem čast mi je danas tražiti potvrdu imenovanja za predsjerdateljicu Vijeća ministara. Zahvaljujem  na ovome strankama okupljenim oko koalicije. Ponosna sam što su te političke stranke pokazale političku zrelost i premostiti sve prepreke pred nama. Potpisali smo dokument u kojem smo dogovorile smjernice djelovanja izvršne vlasti.

 Vjerujem kako je brzina kojom smo dogovorili  ono što i kako trebmao raditi. Još jendom se pokazlao da je saradnja na zdravim termeljima između različitih predstanvika isplativa i moguća samo ako se opredjelimo za to u najboljoj mjeri u skladu sa Ustavom BiH i bez namjere da nekoga oštetimo. U svom djelovanju uvijek sam isticala kako je BIH moja domovina.

Stanovnici BiH zaslužuju budućnost  između kojih ćemo se uvažavati.  Prepoznali smo mnoge od tih izazova, kao što su odlazak mladih ljudi, obitelji, globalna  gospodarska kriza, reforma obajveštajnog sustava, pravna sigurnost, ograničene reforme i izmjene izbornog zakonodavstva. Vjerujem kako svi zajedno možemo postići ciljeve. 

Pred nama su i značajne prilike, jedna od tih je kandidatski status, nama i jeste mjesto u Evropi. Kao žena na ovoj poziciji osjećam odgovornost i pon os, odgovornost jer se mnoge žene suočavaju sa nepravdama, ponos jer sam svjesna primjera i talenta i cijljevak oej su nađše žene, majke i kćerkmi postigle", kazala je Krišto.

Evropske integracije

Govoreći o detalnom ekspozeu i kako ona vidi budući rad u naredne četiri godine.

"Prvo poglavlje su evropske integracije. Put prema EU temlj je rada Vijeća ministara. Učinićemo sve kako bi sep ut BiH prema EU. fokusiraćemo se  na prednosti jer nam je članstvo u EU strateški cilj. Osim toga koristićemo naše institucionalne kapacitete. Posebno je istakla važnsot ljudskih potencijala za pristup IPA fondovima. Takožer, korisitćemo iskustva zemalja u okruženju koje su ostvarile korak više u tom procesu, kao i onih zemalja koje su  zavfršile taj proces pridruživanja", kazala je Krišto, te se zahvalila čelnicima EU koji su BiH dali priliku.

Dodaje kako odluka o kandidatskom statusu ima veliki značaj za stanovnike BiH.

"Osim toga status kandidata nas obavezuje na veću sarandju, osobitu  u vladavine ljudskih prava, pa time i provedbe sudova i Evropskog suda za ljudska prava, posebno u legitimnom predstavljanju. Moramo raditi na ograničenim izmjenama Ustava BiH, vjerujem kako će postojati dovoljn ozrelostii  mudrosti da otovrimo novo poglavlje", rekla je Krišto u svom ekspozeu.

Dodaje da su najbitniji prioriteti i zadaci za BiH postavljeni u Mišljenju Evropske komisije.

"Sada kada BiH ima status kandidatkinje moramo se fokusirati na ispunjavanje obaveza. Politika odgovornost  nije samo na Vijeću ministara, nego i ostalim razinama, kada je u pitanju pridruživanje EU", objašnjava Krišto.

Kaže da će raditi na programima ekonomskih reformi, a da će pozornost posvetiti svim onim uvjetima iz "zelenog plana".

NATO integracije

"Osim evropskog NATO put je važan put BiH. Integracija u NATO nije smao vojni, nego i politički savez. Predan je podrškmi teriutorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. Svjesna sam činjenice da je BiH država tri konstitutivna naroda i svih građana, te kako moramo imati potpuni poliitčki koncenzus. Želim da kažem da ćemo raditi na postizanju dogovora o stajalištima BiH", kazala je Krišto.

Reforma pravosuđa

Govoreći o vladavini prava,  Krišto je kazala da je neovisnost sudstva važno demokratsko pravo i njegova neovisnost predstalvja pravnu sigurnost.

"EU je definirala u svim državama pravosudne reforme, usovjićemo zakone o sudovima VSTV, uspostava nadzornog tijela za rad na predmetima rantih zločina, kao i mjere za provođenje antikoprupcijeske politike", rekla je Krišto, dodavši da je Zakon o VSTV jedna od ključnih obaveza iz Mišljenja EK.

Dodaje da je obaveza BiH usvajanje Zakona o sudovima BiH, a imamo i direktne preporuke Venecijanske komisije, ali i Evropske komisije, jer je ona ukazala da se mora usovjiti novi zakon kako bi se osigurala veća sigurnost.

"Borba portiv korupcije je dug proces u kojem nema brzih i jednostavnih rješenja", kaže Krišto, te dodaje da će kroz sve aktivnosti aktivno raditi na unapređenju zkaonodavnog i institucionalnog okvira za suzbijanje korpoucije i svih drugih vidova kriminala.

Krišto ističe kako će se raditi na novim  strategijama kada je u pitanju sigurnost. 

"Nastavićemo raditi na  sigurnosti, posebno kibernetičkoj  što je danas veliki problem. Uložićemo napore na jačanju kribernetičke sigurnosti. Donijećemo strateške dokumente upravljanja migracijama", rekla je Krišto.

Dodaje da je javna uprava ključna u evropskim reformama.

"U idućem razdoblju bićemo posvećeni  reformi javne uprave, njenoj digitalizaciji", kazala je Krišto, te je goovrila i  o depolitizaciji državne službe.

Kazala je da BiH nema potpisane kolektivne ugovore sa državnim službenicima, te da će se na tome raditi u budućnosti.

Makro ekonomska pozicija

Ističe da svjetska gospodarska kretanja obilježavaju  pojačani inflatorski pritici, te dvoznamenkasti rast cijena. 

"U BiH je registrirana velika inflatorna stopa od preko 17 posto. Adekvatna odgovor  podrazumiejva donišenjem jera radi jačanja domaće ekonomije i investicija. Nužna je pomoć i najosjetljivim  kategorijama", kazala je Krišto, dodavš ida je BiH ovisna o  kretanjima u EU. 

"Mala ekonimija poput BiH neće se moći izboriti sa konkurecijom",  ističe krišto i dodaje  kako su demokratski izazovi nešto  s čim se  BiH mora suočiti, jer odlazak mladih utjeće na sve.

Krišto je dodala kako je uvjerena da će novi saziv Vijeća ministara neoumorno raditi na kreiranju ambijenta i popralvjanja  pozicije BiH, jer to bi bilo signal  da se BiH trudi stvoriti pozitivnu klimu za investitore, a to bi dalo pozitivne učinke na demografiju, ekonomski rast.

Javne finansije

Ističe da je važno imati koordiniranu i čvrstu saradnju instituciju. 

"Institucije BiH imaju neizostavnu ulogu u  koordinaciji. Potrebno je   iuraditi program keonomskih reformi BiH. Sa nižim razinama radićemo na tome i posebno ćem ose zalagati zai ntenzivnij irazvoj poduzetništva i razvoj sektora malih i srednjih preduzeća", kazala je Krišto, te dodala da će to značajno doprinijeti zapošljavanju, ali i porastu standarda svih građana u BiH.

Najavila je i strategiju ruralnog razvoja.

Dodakla se i vanjsko-trgovinske politike i rekla da šansu BiH treba tražiti  sa EU.

"Potrebno je raditi na daljnoj nadogradnji CEFTA sporazuma, a tu  mislim na implementiranje protokola pet i šest čime bi se smanjile formalnosti. Neophodno je okončati pregovore i pristupiti Svjetskoj trgovinskoj zajednici i to treba biti prioritet", kazala je Krišto.

Govorila je i poljoprivredi i  neophodnost uspostavljanja institucija koje bi olakšale poljoprivrednicima.

Krišto je kazala da  je i  zaštita okoliša važna, te da će aktivnosit Vijeća ministara biti uspmjerene na "zelenu agendu".

Govorila je i o energetskoj stabilnosti i sigurnosti, ali i prometu kazavši da su to važni segmenti, te da cestovna infrastruktura igra važnu ulogu u ekonomskom razvoju svake zemlje, te da će i to biti prioritet.

Najavila je i reformu javnih rtv sistema u BiH i uvođenje dodatnih kanala.

Na kraju je napomenula da će njen rad biti posvećen i svim ostlaim oblastima koje nije spomenula, ali da će to biti obuhvaćeno detlajnim planom Vijeća ministara BiH, ali da ništa neće biti moguće realizirati bez potpore Parlmaentarne skupštine BiH.

"Samo zajedništvom možemo odgovoriti na sve izazove koji su prema nama", rekla je Krišto na krjau ekspozea.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()