Bez akciza nema jake države, a bez ljudi?

Ukidanje akciza na gorivo. Tema, o kojoj se govori duže nego što bi ta odluka važila, ako bi stupila na snagu

11.02.2023. 20:00
  • Podijeli:

Ukidanje akciza na gorivo. Tema, o kojoj se govori duže nego što bi ta odluka važila, ako bi stupila na snagu.

Podsjećanja radi, ovaj prijedlog se u parlamenarnoj proceduri nalazi od marta prošle godine. Isto toliko je razapet između stavova vlasti i opozicije. No, po svemu sudeći, tu će, bar za sada, i ostati.

U ovom političkom igrokazu, koji traje i traje, ne možemo, a da se ne zapitamo, ko je u pravu? Oni koji tvrde da je ukidanje akciza, prijeko potrebna pomoć građanima ili, ipak, oni, koji ovaj prijedlog nazivaju populističkim?

Nakon višemjesečnog divljanja cijena goriva, situacija je neko vrijeme stagnirala, no ispostavilo se da je to bilo tek zatišje pred buru. Cijena goriva mijenjaju se na sedmičnom nivou, a šta će sutra biti, teško je predvijeti. Ono što je lakše predvidjeti, ali i zaključiti, jeste da od ukidanja akciza na gorivo, i dalje - nema ništa. Vodeća stranka u Domu delegata, već je najavila glas protiv. Istovremeno, opozicija diže glas protiv takve odluke vlasti. Ili, samo, protiv vlasti. Istina, vjerovatno, stoji negdje između.

"Ova inicijativa svakako nije besmislena, međutim, da bi ona dobila svoj puni smisao, moralo bi se osigurati da takva mjera ima efekta na cijene ostalih proizvoda i usluga. Ako bi se ona završila samo na suspenziji akciza i na nižoj cijeni, veoma mali broj građana bi od toga imao koristi", ocijenio je ekonomista, Igor Gavran.

Iako bi, prema njegovim riječima, ukidanje akciza privremeno umanjilo prihode države, pomoć privredi i građanima, pomogla bi ekonomsku aktivnost i povećanje potrošnje, što bi, ponovo, povećalo neke druge prihode. Ipak, vladajući svoju odluku pravdaju upravo tvrdnjom da nema bogate države, bez velikih i redovnih poreza, a samim tim, ni auto-puteva bez akciza.

"Taj novac do sada očito nije iskorišten namjenski za izgradnje auto-puteva, jer vidimo da tempo izgradnje nije bio dovoljno brz, a to pokazuje da samo neukidanje akciza ne garantuje da će novac biti iskorišten u auto-puteve", smatra Gavran.

Da vlast treba da ima više osjećaja prema građanima, kao potrošačima, ali i svojim biračima, poručuje predsjednik Udruženja građana “Pokret potrošača RS”, Ostoja Kremenović. Odluke, poput ukidanja akciza na gorivo, dodaje, treba posmatrati iz ugla onog, kojem je ta pomoć, potrebna.

"Jer vlast, kada posmatra stvari, posmatra ih isključivo iz svog ugla, ona ima mnogo stvari koje treba završiti. Finansijska sredstva su značajna stavka izvršenja njihovih planova i daleko je jednostavnije braniti da ovaj odnos u pogledu akciza, nego mijenjati ga. Međutim, mi se nalazimo u stanju, u kojem treba ići u susret rješavanja potreba građana i podržati ih da ovo vrijeme što lakše prođe", ističe Kremenović

A, građani, iako se možda nadaju, čini se da se odavno ne uzdaju u pomoć nadležnih. Bore se na svoj način. Pola hljeba, 600 grama voća i možda neka karta u jednom pravcu. Jer, akcize su samo još jedna kap koja prelijeva čašu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()