Angelina Eichhorst dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini

Eichhorst će se sastati i sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, ministrom vanjskih poslova Konakovićem i komandantom EUFOR-a general-majorom László Sticzom

06.02.2024. 12:19
  • Podijeli:
angelina-eichhorst-anadolija.jpg

Generalna direktorica za Evropu pri Službi EU za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst posjetit će Bosnu i Hercegovinu od 6. do 7. februara 2024. godine.

U ime zamjenika generalnog sekretara za politička pitanja Enrique Mora, Eichhorst će dopredsjedavati desetim sastankom šest političkih direktora zemalja Zapadnog Balkana i EU, čiji će domaćin biti Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine 6-7. februara u Sarajevu. Ovaj forum okuplja visoke dužnosnike ministarstava vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i Evropske službe za vanjske poslove radi razgovora o aktuelnim pitanjima vanjske politike i načinima za njihovo zajedničko rješavanje.

Eichhorst će se sastati i sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, ministrom vanjskih poslova Konakovićem i komandantom EUFOR-a general-majorom László Sticzom.

Nakon odluke Evropskog vijeća iz decembra 2023. godine da će započeti pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom kada se postigne potrebni stepen usklađenosti sa zahtjevima za članstvo, Eichhorst će iskoristiti sastanke da od predstavnika izvršnih i zakonodavnuh organa vlasti u Bosni i Hercegovini zatraži napredak u reformama, s obzirom da Komisija podnosi svoj izvještaj o napretku Evropskom vijeću najkasnije u martu 2024. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()