Altei zeleno svjetlo, Schmidtu žuti karton

"Dok je god misija Altea vi znate i koliko je vojnika i odakle dolaze i šta je njiova glavna misija", kaže Ćeranić.

03.11.2022. 19:38
  • Podijeli:

Produženjem mandata EUFOR-u pružena je podrška "vitalno važnoj misiji za održavanja mira i bezbjednosti u BiH", saglasne su sve zemlje članice Savjeta bezbjednosti. 

S druge strane, u BIH, mišljenja su podijeljena.

"To su Evropske snage, to nije NATO. Ako uskratimo mandat misiji Altea, onda bi NATO imao pravo da dovede snage i onda stvari ne bi mogle biti ni u kom slučaju kontrolisane. Dok je god misija Altea vi znate i koliko je vojnika i odakle dolaze i šta je njiova glavna misija. Mislim da su potrebni kao garant bezbjednosti jer u BIH su mnogi problemi bezbjednosne prirode gurnuti pod tepih", kaže Predrag Ćeranić dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

Zlatko Hadžidedić, politički analitičar dodaje: "Mislim da EUFOR ovakav kakav jeste sa nejasno definiranom misijom nije toliko dobra stvar za BiH. Bilo bi mnogo bolje da je tu NATO koji bi znao da je njegov posao da čuva integritet države."

Članovi Savjeta bezbjednosti, dotakli su se i Kristijana Šmita, koji se nije obraćao na sjednici, ali su se zato mogle čuti žestoke kritike na njegov račun, koje mu je uputio ambasadora BiH, pri UN-u.

“Po ustavu BiH je demokratska država. OHR je prekršio taj princip i nametnuo zakone na dan izbora. Tako je prevario glasače jer bi glasali drugačije da su znali koje su izmjene. Prevario je i političke stranke", kazao je Sven Alkalaj ambasador BiH u UN.

A da je Šmitovo djelovanje usmjereno ka daljnoj etničkoj podjeli i končanom raspadu države, smatra profesor međunarodnih odnosa.

"Šmit je najdirektnije napao ne samo suverenitet BiH, nego je napao sam Dejtonski mirovni sporazum. On ne može prekrštiti svoja ovlaštenja a da pri tome ne dovede sam sporazum u pitanje jer je dio tog sporazuma. Prema tome, Šmit u najmanju ruku bi morao sam da odstupi ukoliko još ima pameti i u njegovoj glavi i u glavama onih koji su ga tu poslali i koji ga podržavaju", kaže Hadžidedić.

A podržavaju ga zapadne zemlje, dok s druge strane, Kina i Rusija traže zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()