Ovo su najmoćniji pasoši na svijetu: Evo gdje je BiH

Prema novim podacima, Ujedinjeni Arapski Emirati su na vrhu liste

27.12.2023. 12:07
  • Podijeli:
pasos-bih-una.jpg

Objavljen je novi izvještaj najmoćnijih pasoša za 2023. godinu (The Henley Passport Index). Bosna i Hercegovina je napredovala za četiri mjesta.

Prema novim podacima, Ujedinjeni Arapski Emirati su na vrhu liste. Građani bez vize mogu posjetiti 180 zemalja. Drugo mjesto dijele Njemačka, Italija, Španija, Francuska i Nizozemska (178).

Iza njih su Austrija, Finska, Francuska, Luksemburg, Švicarska i Švedska (177). Na četvrtom mjestu su Danska, Irska, Belgija, Portugal, Poljska, Irska i Južna Koreja (176).

Bosna i Hercegovina je na 44. mjestu. Građani naše zemlje bez vize mogu ući u 121 državu. U odnosu na prošlu listu, koja je objavljena u januaru ove godine, napredovali smo četiri mjesta.

Kada je riječ o regionu, Slovenija je na sedmom mjestu, Hrvatska na osmom., Srbija na 32., Sjeverna Makedonija na 36., Crna Gora na 37., Albanija na 43., a Kosovo na 86. mjestu.

Na dnu The Henley Passport Index su države čiji pasoš omogućava ulaz bez viza u manje od 40 zemalja svijeta, a to su: Sjeverna Koreja (39), Nepal (38), Palestina (38), Somalija (45), Jemen (35), Pakistan (47), Sirija (40), Irak (29) i Afganistan (41).

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()