Mjere ostaju na snazi: Zrak u Sarajevu i dalje zagađen

Kvalitet zraka, kao i meteorološki uslovi se kontinuirano prate i analiziraju, te će građani biti obavještavani o svim eventualnim promjenama

02.02.2024. 14:27
  • Podijeli:
zagadjenost_sarajevo-una (1)-1669551740644.webp Foto: UNA

Zbog zagađenja zraka, u Kantonu Sarajevo su još na snazi interventne mjere iz epizode 'Upozorenje'.

Koncentracije zagađujućih PM10 čestica, danas i proteklih dana, na svim mjernim mjestima u Kantonu se kreću iznad graničnih vrijednosti za proglašenje Upozorenja od 90 mikrograma čestica po metru kubnom zraka.

Danas u poslijepodnevnim satima se očekuje poboljšanje kvaliteta zraka, usljed pojačanog vjetra sjevernog smjera koji će dovesti do djelimičnog čišćenja kotlinskih dijelova Kantona Sarajevo.

Međutim, prognozirana inverzija u večernjim satima kao i tokom narednih dana, uz slab vjetar, pogodovat će ponovnoj akumulaciji zagađujućih materija u zraku, kao i dnevnim oscilacijama koncentracija PM10 u kotlinskim dijelovima, uz maksimume vrijednosti tokom popodnevnih i večernjih sati.

Na osnovu ovakve vremenske prognoze i stanja kvaliteta zraka, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nad primjenom Plana interventnih mjera u KS je dalo preporuku za zadržavanje epizode Upozorenja iz Plana interventnih mjera.

Kvalitet zraka, kao i meteorološki uslovi se kontinuirano prate i analiziraju, te će građani biti obavještavani o svim eventualnim promjenama.

Mjere iz epizode "Upozorenje" su dostupne na: https://mkipgo.ks.gov.ba/mjere (Plan interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u KS - epizoda "Upozorenje"), saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()