Ljekarska komora KS završila prijedlog reorganizacije zdravstva: Sada je sve do vlade

Promjena sistema

27.12.2023. 09:42
  • Podijeli:
ljekari istrazivanje pixabay-647d986f10f1c.webp Foto: Pixabay

Ljekarska komora Kantona Sarajevo završila je Prijedlog reorganizacije zdravstva u ovom kantonu i poručila da je sada sve na Vladi KS.

"Nakon što smo prije nekoliko mjeseci objavili javni poziv kojim smo pozvali sve stručnjake iz oblasti organiziranja zdravstva, i nakon što je Upravni odbor Komore raspravljao o pristiglim prijavama, odlučili smo se da ovaj zahtjevan i odgovoran posao povjerimo dvjema uglednim članicama Komore sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti socijalne medicine i organiziranja zdravstva. Nakon više mjeseci napornog rada, pred nama je gotov Prijedlog organizacije zdravstva u Kantonu Sarajevo", saopćeno je.

Naglasili su kako je ovo prvi zaokružen prijedlog organiziranja zdravstvene zaštite na nekom području, od kraja rata u BiH do danas.

Kažu da im je cilj da ovaj prijedlog reorganizacije zdravstvene zaštite prošire na cijelu Federaciju BiH.

"Ono čemu svjedočimo svih prethodnih godina i kao pacijenti i kao ljekari je da ovaj i ovakav zdravstveni sistem vodi nikuda i ne odgovara nikome. Kao profesionalci i prije svega kao humanisti, želimo da ovaj sistem i ovaj svijet mijenjamo nabolje. Smatramo da je ovaj Prijedlog dobar početak da se neodrživi zdravstveni sistem mijenja na bolje, za sve u Kantonu Sarajevo, ali prije svega na bolje za pacijente. Ovaj put u Kantonu Sarajevo, uskoro vjerujemo i u Federaciji BiH. U ovome ne smijemo biti sami", objasnili su.

Očekuju da aktuelna vlast u Kantonu Sarajevo "prepozna trud i zalaganje Ljekarske komore i pokrene reorganizaciju, koja će vrlo brzo dovesti do promjena u organizaciji zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo."

"Sistema u kome više neće postojati floskula 'put pacijenta' ili gdje se ne zna kojoj zdravstvenoj ustanovi pacijent pripada ili kome je upućen. U kome

privatni i javni sektor neće biti konkurencija, već podrška i nadogradnja. U kome se neće voditi rat saopštenjima pojedinih ustanova unutar istog sistema. Da bismo ovo doveli do kraja, moramo početi. Da bi počeli moramo vjerovati. Mi vjerujemo, uradili smo prvi korak i spremni smo da nastavimo. Sada je do onih koji koji kreiraju, donose i provode zakone u Kantonu Sarajevo", zaključili su.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()